*Nettavisen* Nyheter.

Arbeiderpartiet slår tilbake mot ordfører

Libe Rieber-Mohn mener at to dagers valg er en styrke for demokratiet og ikke en skandale som Fabian Stang hevder. Foto: Vidar Bakken

Varaordfører Libe Rieber-Mohn (A) mener ordfører Fabian Stang er useriøs i sin fremstilling av Arbeiderpartiets kamp for to dagers valg.

OSLO: – Fabian Stang modererte seg under siste møte i bystyret. Det var ingen grunn til å kalle mindretallets krav om to dagers valg en skandale, sier gruppeleder for Arbeiderpartiet i bystyret, Libe Rieber-Mohn.

To dagers valg

Fabian Stang sa i et intervju med dittoslo.no at Arbeiderpartiet løp til mamma og pappa for å få gjennomført to dagers valg i Oslo. Det var i betydningen at Ap ikke fikk flertall for dette i bystyret. Dermed løp Ap til sine partifeller i regjeringen for å få fremmet et nytt forslag i valgloven mente Stang.

Stortinget vedtok i 2009 at hvis en tredel av kommunestyrerepresentantene forlangte det, skulle det avholdes to dagers valg. Ifølge Stang medfører dette en merkostnad på 10 millioner kroner for kommunen, uten at det er noe som tilsier at valg over to dager medfører større velgeroppslutning.

Les saken her

200 kommuner

– I forbindelse med valgloven fremmet regjeringen dette forslaget. I dag er det mer enn 200 kommuner som har to dagers valg. Valgtilgjengelighet er et av demokratiets grunnprinsipper. Stortingsflertallet med Ap, SV, Frp og Sp sikret at mindretallets mening ble hørt. Jeg tenker ikke på Frp som pappa i den forbindelse. Venstre som gikk inn for det samme i komiteen, hoppet av da det kom til avstemning.

– Det er for øvrig rart å høre byrådspartiene argumentere mot to dagers valg når de vil arrangere rådgivende OL-avstemning som koster kommunen noen millioner kroner. I motsetning til stemmene ved et kommunevalg, er dette kun en rådgivende avstemming. Selv om Oslo skulle bestemme seg for å søke, må Stortinget avgjøre om det kan stilles en nasjonal garanti. OL-avstemmingen har ikke avgjørende betydning, sier Rieber-Mohn.

Lange køer

– Kommunen skal ha flere forhåndsstemmelokaler enn tidligere, hvor man kan gå og stemme i et tidsrom på fire uker. Er ikke det nok for at folk skal få anledning til å stemme?

– For veldig mange er det høytidelig og en tradisjon å stemme på valgdagen. Tilbake i 2007 hvor det bare var valg på mandag, var det enormt lange køer flere steder. Mange gikk hjem uten å stemme. Ved stortingsvalget i 2009 var det 27 prosent av velgerne, rundt 100 000 mennesker som stemte på søndagen. Med dette ble det mindre kødannelse og flere fikk stemt. Det er et uttrykk for behovet for to dagers valg.

Økte med fire prosent

– Men er det grunnlag for å hevde at to dagers valg gir større velgeroppslutning?

– Vi kan ikke bastant bevise at valgdeltakelsen blir vesentlig høyere med to dagers valg, selv om valgdeltakelsen ved siste kommunevalg økte med cirka fire prosent. Det som er vesentlig er at vi har sikret at flest mulig får delta ved valget. Jeg er overrasket over at ordføreren og byrådspartiene fullstendig overser egenverdien av økt tilgjengelighet i forbindelse med et demokratisk valg. Først og fremst synes jeg det var useriøst av ordføreren å gå ut mot Arbeiderpartiet på denne måten, sier Rieber-Mohn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.