*Nettavisen* Nyheter.

Arbeidsledigheten øker i Oslo

NAV mener det finnes lyspunkter, selv om Oslo opplever en økende arbeidsledighet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Oslo har 8 prosent flere arbeidsledige i november, som på samme tid i fjor.

OSLO: Ved utgangen av november var 12 164 personer i Oslo helt arbeidsledige, en økning på 917 personer eller 8 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Dette tilsvarer 3,6 prosent av arbeidsstyrken.

Ledigheten øker for de fleste yrkesgrupper, men størst ledighet er det i helse- og omsorgssektoren.

NAV: Høyest arbeidsledighet i Oslo

Finnes lyspunkter

Likevel finnes det lyspunkter, mener fungerende fylkesdirektør i NAV, Hege Farnes HIldrum.

– Selv om ledigheten øker for de fleste yrkesgrupper, ser vi noen positive tegn. Ledigheten for personer med bakgrunn fra industriarbeid er uendret sammenlignet med samme tid i fjor. I tillegg har ledigheten innen reiseliv og transport kun økt med 1 prosent. Dessuten er det yrkesgrupper, spesielt i privat sektor, hvor ledighetsveksten ikke er like kraftig som tidligere i år, sier Hildrum, som mener det er for tidlig å si om dette betyr en varig endring.

– Om dette tyder på et trendskifte i økonomien er det for tidlig å uttale seg om, særlig siden Oslo har hatt en uventet sterk ledighetsvekst de siste tre månedene, sier hun.

I Oslo har det vært utlyst 40 076 stillinger de siste 12 månedene. Dette er en nedgang på 7 prosent sammenlignet med året før. Med unntak av meglere og konsulenter har samtlige yrkesgrupper hatt en nedgang i antallet ledige stillinger.

Synkende ledighet i Søndre Nordstrand

Ledigheten øker eller er uendret i alle bydeler unntatt Bydel Søndre Nordstrand. Sammenlignet med november 2009 har antall helt arbeidsledige i Bydel Søndre Nordstrand gått ned med 10 prosent.

Bydel Vestre Aker har lavest ledighet i Oslo, med 2,1 prosent, mens Bydel Stovner har den høyeste ledigheten, på 5,5 prosent. Blant bydelene i Oslo, er det størst ledighetsøkning i Bydel Gamle Oslo. Her har ledigheten økt med 19 prosent fra november i fjor.

De siste månedene har ledigheten økt mest for kvinner. Ved utgangen av november var 4 882 Oslo-kvinner helt arbeidsledige, en økning på 13 prosent fra samme tid i fjor.

– Økningen i ledighet blant kvinner henger trolig sammen med en lavere etterspørsel etter arbeidskraft innen næringer som sysselsetter mange kvinner, sier Hege Farnes Hildrum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.