RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Årets beste svin

Jeg har nettopp vært med på å bestemme hvem som lager Norges beste svin.

Kokkekonkurranser har vært med på å sette Norge på det kulinariske verdenskartet. Mange vender nesene mot vårt lille fjelland for å sjekke hva vi driver med. Og dét forplikter. Økt fokus på råvarer og fremming av nye, kreative teknikker og smakskombinasjoner er positive ringvirkninger av slike kokkekonkurranser.

En viktig årsak til at Norge har gjort det så bra i utlandet, er et godt samhold. I motsetning til i sære middelhavsland, klarer vi å samarbeide. Dessuten er norske kokker ekstra åpne for impulser fra andre land, dermed tilegner vi oss et bredt spekter av teknikker.

Vår hjemlige, prestisjetunge "Årets kokk"-konkurranse ble i år lagt til Stavanger under fagmessen Buffet. Det skjedde 22. mars, og jeg hadde gleden av å være en av ni dommere.

Seks dyktige fagutøvere stilte til start i hver sine blankpolerte minikjøkken. Hvert kjøkken har en del standardutstyr, utover dette har kandidatene med seg et lass av spesialverktøy. Oppgaven var å lage én rett med ishavsrøye på tallerker til 14 personer, og én rett med svin, servert på sølvfat også til 14 personer. I tillegg til selve hovedråvaren skal hver rett ha tre garnityrer og saus. Deltakerne har fem timer på seg til den første retten skal være klar.

Men hvordan bedømmer man egentlig mat? Smak er jo veldig individuelt, og i "Årets kokk" teller smak 2/3 mens presentasjon teller 1/3. Hvis du kan få en dommer til å bli imponert eller overrasket, er du på riktig vei. Spennende teknikker ble servert på rekke og rad mens smakene pirret veien mellom dommerne. Nivået i Stavanger var skyhøyt!

Ekstra morsomt er det å se variasjonene og hvordan hver enkelt har løst oppgaven. Er svinet stekt, kokt, braisert eller confitert? Aller viktigst er kanskje stekegraden: Den som er uheldig og steker kjøttet to grader for mye eller for lite kan lett falle utenom pallen.

Men i alle spennende konkurranser må noen vinne. Det er bare førsteplassen som gjelder i "Årets kokk", da blir man også utpekt til å forsvare Norges ære under Bocuse d'Or i Lyon i 2009. Geir Skeie som jobber hos Solvold i Sandefjord er bare 26 år, men listet seg avgårde med seieren, og blir altså Norges neste VM-deltaker.

Ukens rett er ikke fullt så avansert som det jeg fikk servert av kandidatene i Stavanger. Men det smaker svinaktig godt, likevel!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere