RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Årets dommer fra BSK

Nordstrands Blad møtte Årets dommer, Monica Larsen (34), og tok en prat om fotballen sett gjennom dommerens øyne. En eventyrlig sesong, jubler hun.

Bekkelaget: Den driftige bergenseren er meget fornøyd med hedersbemerkningen fra Oslo Fotballkrets. Prisen deles ut til en dommer som har vist stor fremgang og utvikling i løpet av sesongen.

Dette stemmer til de grader for Monica Larsen. BSK-dommeren dømte sin første landskamp 14. mai, og debuterte i toppserien 11. juni. Etter det har hun dømt 7 toppseriekamper, samt U-21 Nordisk åpent mesterskap, og vært 4. dommer i damenes Champions League-cup på Sofiemyr Stadion tidligere i høst.

Det har vært en eventyrlig sesong, veldig spenstig, sier hun.

Ikke minst var det spennende å være med på Champions League og føle på hva som kreves på det nivået, fortsetter hun.

Satser høyere

Larsen har klatret fort oppover i dommerkarrieren. Det er ikke lenger tilbake enn 2004 at hun opptrådte som rekrutteringsdommer i aldersbestemte klasser. Etter den sesongen ble hun autorisert dommer, og startet å dømme 5. divisjon herrer, før hun avanserte til 1. divisjon kvinner.

Etter rekrutteringssesongen, når man er autorisert, melder man seg på det nivået den enkelte mener passer for seg. Jeg ønsker meg høyest mulig, og det er moro når kretsen tør å satse på meg, sier Larsen.

Litt sprøtt egentlig hvor fort det har gått, men det er moro, og jeg satser enda høyere, sier hun selvsikkert.

Imot videodømming

Hun har spillererfaring fra Toppserien i Norge og 1. divisjon både i Norge og Sverige, i tillegg til spill i lavere divisjoner. Spillerfaringen ser hun på som en stor fordel.

Det er et stort pluss å ha spilt fotball selv på et relativt høyt nivå. Da har jeg større bakgrunn for å skjønne spillet, noe som bare blir viktigere ettersom fotballen utvikler seg, sier hun.

Det ligger et generasjonsskifte i luften, både for spillere og dommere. Alt går fortere og det stilles nye krav, påpeker Larsen. Hun har imidlertid ikke tro på videodømming.

Jeg håper ikke på altfor store forandringer. Videodømming for eksempel. Fotball er og blir fotball, og uten uforutsigbarheten mister nok spillet sin sjarm. Dessuten, hvor langt skal det gå? Jeg ser ikke for meg videodømming på Ekebergsletta for eksempel. Monica Larsen mener det heller bør satser på å utvikle bedre dommere.

Fokuset bør være på å utvikle dommerne. At vi stiller maksimalt forberedt. Det går på konsentrasjon og erfaring. I internasjonale kamper ligger det nok an til å bli en 5. dommer på tribunen, det er greit nok. Der er det så sinnssykt mye penger med i spillet, poengterer hun.

Gode opplevelser

En viktig kjepphest for Monica Larsen er rekruttering. Spesielt på damesiden.

Det er viktig at barn og unge er klar over at de kan ha veldig mange gode opplevelser og utvikling med fotballen selv om de ikke vil sparke den selv. Dømming er moro, utfordrende og opplevelsesrikt, forteller hun med stor glød.

Miljøet blant dommerne er meget godt og det er store muligheter til å nå langt, fortsetter hun. Det at dommeren ofte har et litt utskjelt rykte syns hun er tullete. Å si at laget tapte eller vant på grunn av dommeren er for lettvint. Skylden for resultatet ligger meget sjelden hos dommeren, sier hun.

Holdninger blant spillerne er en viktig del av dette. Det er akseptabelt å være uenig med dommeren. Monica Larsen setter også spørsmålstegn ved kriteriene for at folk flest oppfatter at dommeren har gjort en god kamp.

Hva kjennetegner en god kamp for dommeren. Har vedkommende bevegd seg riktig og oppfattet mye av spillet? Er det avgjørende beslutninger eller er det at man ikke har "merket" at dommeren har vært der? Og det som karakterisers som en "lett kamp", er det spillerne eller dommeren autoritet som skal ha æren for det? Larsen peker på flere viktige aspekter ved å lede fotballkamper, men er likevel positiv.

Jeg håper flere ønsker å bidra til denne delen av fotballen også. Både i toppen og på grasrota er det et skrikende behov. Altfor mange aldersbestemte kamper dømmes av en mor eller far som ikke har gått noen form for kurs. Min oppfordring er å melde seg hos kretsen, avslutter dommerspiren engasjert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere