RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rita Rolandsen
Rita Rolandsen

Årets læringshelt 2008

Rodeløkka-beboer, Rita Rolandsen, mottok denne uken prisen Årets læringshelt 2008 av justisminister Knut Storberget på konferansen Mangfoldig Læring. På veien brøt hun mange hinder.

Prisen tildeles personer som har brukt utdanning og læring for å komme seg videre i livet, og som har klart det, tross ulike hindringer i livsløpet.

- Rita Rolandsen er en svært verdig mottaker av denne utmerkelsen. Det er sterkt at en person gjør helomvendig med hjelp av læring, musikk og mye vilje, sier Bente Fredheim, områdedirektør i Utdanningsetaten.

Hun viser til at Rolandsen gikk på Grønland voksenopplæring 2003 og det er aldri for sent å få studiekompetanse.

- Denne prisvinneren er et bevis for alle som står på terskelen til opplæring - det nytter, sier Fredheim.

Litt om prisvinneren

Rita Rolandsen er født i 1970 i Vikna og jobber nå i WayBack stiftelsen. De siste årene har hun brukt opplæring og utdanning til å snu livet sitt fra kriminalitet og rus til en rusfri tilværelse med fast bolig, band og jobb.

Rita ble rusavhengig som 18-19-åring, og veien var kort fra lett rusmisbruk til tunge stoffer. Hun flyttet til Oslo og var veldig synlig i gatemiljøet. Hun hadde ikke fast bolig, og overnattet på ulike hospits og natthjem. Hun har sittet i fengsel flere ganger og gått mange runder på behandlingsinstitusjoner. Da hun ble utskrevet fra fengselet, ble hun plassert på hospits igjen av fengselet, selv om hun hadde fått skoleplass.

Rita kom med i Musikk i fengsel og frihet i 1996 mens hun sonet en dom på Bredtveit fengsel, forvarings- og sikringsanstalt. Det ble begynnelsen på en snuoperasjon.

Kanskje var det det som var redningen. Rita er en veldig intelligent, musikalsk og kreativ kvinne. Hun spiller gitar, trommer og synger. I tillegg komponerer hun egne sanger.

Rita avsluttet videregående skole ved Grønland voksenopplæring (GVO), etter flere forsøk, den 18. desember 2003.

Da fikk hun endelig studiekompetanse. GVO er skoletilbudet både ved Oslo fengsel og Bredtveit fengsel, forvarings- og sikringsanstalt og ute etter løslatelsen.

Våren 2004 fullførte Rita et datakurs ved Folkeuniversitetet. Resten av våren/sommeren 2004 jobbet Rita som praktikant på kontoret til "Musikk i fengsel og frihet - landsbasis" og satt også som resepsjonist hos Norsk musikkråd. Dette sier Norsk musikkråd: Rita Rolandsen gjorde en flott jobb som resepsjonist i Norsk musikkråd.

I mars 2005 ble Rita forspurt om hun kunne tenke seg å arbeide som fadder i WayBack -stiftelsen livet etter soning, noe hun ønsket. Hun begynte der på tiltak, som frivillig. I dag har hun fast jobb.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere