RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arkadiakoret det "greske" koret i Gamle Oslo

Marilena Zlatanou formidler gresk kultur. Gjennom musikkens internasjonale språk sprer hun mellomfolkelig forståelse og boblende, musikalsk glede! Sammen med en sterk skjønnhetsopplevelse.

GAMLE OSLO: Marilena Zlatanou gnistrer. Hun er som et festlig fyrverkeri. Med temperamentsfulle armbevegelser skaper hun en vev av toner, en gobelin av stemmer, som fyller rommet.

Hun fanger lyder i luften, forteller dem om de skal være sterke eller dempet, høye eller dype. Så blir det korsang av det. Pertfekte harmonier. Antagelig er det en slags trolldom.
Hvordan er det å skape musikk på den måten?
Det passer ypperlig. Det er spesielt, fordi et kor er et så stort instrument. Noen tror det er autoritært å dirigere, men det er slett ikke poenget. Hensikten er å få det til å klinge maksimalt.
Det der fikser du! sier jeg. Hun ler hjertelig
Alle medlemmene i koret er individualister, men de er interesserte i helheten. Jeg har de faglige betingelsene for å hjelpe til med det. Vi har en felles følelse på det. Koret skal drives videre, utvikle seg kunstnerisk. Det er mange retninger. Man skal forstå hva verket vil, og tilrettelegge det for den gruppen man har foran seg til enhver tid. Det er mange elementer.

Marilena har utdannelse fra både hjemlandet Hellas, Guildhall School of Music and Drama i England, Statens Operahøyskole og Musikkonservatoriet. Hun har sunget på utallige konserter og turneer, opptrådt i radio og TV, spilt inn CD-er, vært med i operaforestillinger og internasjonale festspill. For ikke å få fritidsproblemer dirigerer hun også kor.
Hun jobber med høyst forskjellige prosjekter, som uvante instrumentkombinasjoner, kvinnelige komponister, og middelaldermusikk. Hun er vokalisten i gruppen Vox Antiqua, som i nesten alle år har hatt populære konserter i ruinene på Hovedøya, siden 1985.

Bysantisk sang

Sangen koret skal lære i kveld er ny, og stemmene spretter litt til alle kanter i starten, som killinger. Notene er ikke lette, sangen bygger på bysantinsk tradisjon.
Marilena både dirigerer og akkompagnerer på piano. Når en sang er blitt innøvd riktig fint, opptrer de gjerne sammen med Igor Rybak og Vivaldiorkesteret, på konserter. Resultatet er eminent.

Arkadia er et blandet kor, stemmene lyder vakkert sammen. Gresk musikk er i det hele tatt meget vakker. Den har en egen kraft i seg. Vemodig, sterk, fengende... Man klarer ikke å sitte stille i lenestolen når man hører den.

Dristige eksperimenter

Marilena er ikke redd for å eksperimentere i arrangementene sine. Et eksempel er en gresk folkesang "Codlibet", flettet sammen med "Pål sine høner"! Rart? Langt ifra. Det låter som om det er skapt for hverandre. En genial idé!
Arkadia synger mest gresk musikk. Det er såvidt vites Norges eneste "greske" kor. Repertoaret spenner fra Mikis Theodorakis og Manos Hadjidakis, til bysantinsk kirkemusikk. Men også musikk av komponister som ikke har vært oppdaget før nylig, fra Tyrkias okkupasjon av Hellas 1453-1832. Eller middelaldermusikk fra hele Europa! Mye av musikken synges bare av Arkadia på verkenes originalspråk, gresk, italiensk og latin.

Et spennende repertoar?
Det er preget av at jeg gjerne vil fortelle om Hellas, forklarer hun.
Musikk er en flott måte å meddele ting på. Det er et språk alle forstår, som går fra hjerte til hjerte, selv om vi ikke skjønner alle ordene. Å synge noe kan være som å rekke ut en hånd og si "kamerat".
Koret passer godt for folk som er nysgjerrige på gresk kultur, sier Marilena.
Siden du sprer gresk musikk, er du en viktig kulturspreder.
Jeg visste ikke det før jeg kom til Norge! Jeg ser det som et ærefullt oppdrag.
Jo mer folk lærer om hverandre, jo bedre kan vi leve sammen. Dette er egentlig fredsarbeid...
Vi jobber sammen i beste harmoni. Vi har det utrolig hyggelig.
Hvor mange sangere er dere?
Rundt 37. Vi vil gjerne ha med flere, sier hun. Er noen interessert, er det bare å ringe oss!

De greske musenes var beskyttere av poesi, sang og musikk. De hadde navn som Kleio, Kalliope, Terpsikore og Evterpe. Marilena er en slik musikkens gudinne, som kom til å havne i Norge, der hun beskytter korsang. Heldig for oss!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere