RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arkitektens skjulte perle fyller 100 år


HISTORIE: Rett inn fra Halvdans Svartes gate finner man en liten oase, skapt av arkitekt Harald Hals for akkurat 100 år siden. Nå er det laget en bok om kvartalet. Ill: Tor Wilthill
HISTORIE: Rett inn fra Halvdans Svartes gate finner man en liten oase, skapt av arkitekt Harald Hals for akkurat 100 år siden. Nå er det laget en bok om kvartalet. Ill: Tor Wilthill
100 år etter at Harald Hals tegnet Det engelske kvarter, er det stadig et av byens mest populære strøk. Begivenheten feires med vakker bok!

FROGNER: Torsdag 21. juni for 100 år siden: De første husene i Det Engelske Kvarter var klare! Det var bare å bære inn stålampen og sofaen og slå rot.

Flere av etterkommerne til innflytterne fra den gang bor her ennå.

Feires torsdag

Den hyggelige begivenheten ble feiret torsdag 21. juni, med jubileumsmottakelse på plenen mellom husene (Halvdan Svartes gate 8-30c), med bokutdeling og ordfører Fabian Stang til stede.

– Han vil få den aller første boken, forteller arkitekt Jan Digerud, som selv er så heldig å bo her.

– Det er blitt en ganske flott bok! Mye fagstoff – med artikler av blant andre Harriet Eide, fotograf Knut Vadseth og flere. Tidligere byantikvar Truls Aslaksby har skrevet hovedartikkelen, arkitekt Mikkelsen har gitt sitt bidrag. Digerud selv har skrevet om arkitektur.

– I tillegg har jeg prøvd å forklare hvorfor det er så fint å bo her, sier han. – Det prøver jeg å forklare elevene mine på Arkitekthøyskolen også. Harriet Eide har skrevet litt om alt som har hendt i grenda her, og jeg har tegnet alle husene. Alle innbyggerne som har støttet oss, vil få en tegning, samt et foto av Vadseth.

Det er blitt en utrolig vakker bok!

–  Plenen kaller vi «Rundingen». For 100 år siden ble anlegget tegnet av Hals, før han ble regulerings- og byplansjef. Vi vil gjerne gjøre oppmerksom på at dette var hans svennestykke. Han var i USA i ca. ti år, før han dro til Oslo. Oppgaven fikk han av syv forskjellige oppdragsgivere. De kalte seg «De 7». Han var relativt ukjent ennå da.

Ode til arkitekturen

Boken er blitt et festskrift til Hals, og en ode til arkitekturen.

Planleggingen i Oslo by er feilslått. Man må etablere en offentlig plass FØR man legger hus der. Det er jo husene som skal definere plassen. Men det gjøres ikke.

Nå er det bare selvbeskuende fasader vi blir sittende igjen med, også prøver vi å beplante den og gjøre noe med det i etterkant.

Det er bare to steder hvor dette er gjort riktig: Piazza Navona i Roma. Her er alt geometrisk fra gammelt av, og alt som er bygget senere har tatt hensyn til det. I Oslo er Fridtjof Nansens plass et godt eksempel. Plassen er sirkelformet, og husene som skulle legges der måtte passe inn.

Vi kan lære av Det Engelske Kvarter i Halvdan Svartes gate – den sirkelrunde plenen ligger i midten, husene rundt er kjedet sammen ut fra det. En fordel Hals hadde, var at han var både regulerende og utøvende arkitekt. Da bestemte han jo alt…

Ullevål Hageby og Torshov er eksempel på andre vellykkede prosjekter av Hals.

– Boken har fått en veldig høy standard, eklærer Digerud. – Beboerne her har skikkelig spyttet i kassa. Den er på 100 sider, med nydelig layout. Vi er veldig stolte av den, og håper den vil slå an. Den er utgitt på Orfeus forlag, og er å få kjøpt i bokhandelen.

Sikre deg et eksemplar av den vakre, unike boken! Dette er spennende Oslo-historie – og en flott gave.

LES OGSÅ:

Barndomskamerater møttes igjen etter 93 år i Det engelske kvarter

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere