RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arkitekturpris til Bjørnveien


Bjørnveien 119 fikk endelig beviset for at sameiet har usedvanlig fin arkitektur. Fra venstre: Arkitektene Kurt Breitenstein, Christian Dahle og Einar Dahle. Helt til høyre står styreleder i sameiet, Rune Kjelsås. Foto: Alexander Synstad
Bjørnveien 119 fikk endelig beviset for at sameiet har usedvanlig fin arkitektur. Fra venstre: Arkitektene Kurt Breitenstein, Christian Dahle og Einar Dahle. Helt til høyre står styreleder i sameiet, Rune Kjelsås. Foto: Alexander Synstad
Mandag fikk beboerne i Bjørnveien 119 det håndfaste beviset på at boligene deres har vunnet arkitekturpriser.

SLEMDAL: Det spesielle boligprosjektet i Bjørnveien 119 består av åtte byboliger tegnet av arkitektene Dahle//Dahle/Breitenstein.

I 2007 ble Backe Prosjekt tildelt Byggherreprisen for dette prosjektet. Begrunnelsen juryen ga for tildelingen var at dette er et pilotprosjekt for miljøvennlig energiforsyning av privatboliger.

I 2008 fikk samme prosjekt Sundts premie, en av de mer prestisjefulle arkitekturprisene i Norge.

Solfangerpanel

Boligene står oppå et felles garasjeanlegg og kjennetegnes av spennende planløsninger. Det særegne med prosjektet er at en stor del av energibehovet til oppvarming og tappevann dekkes av et cirka 100 kvadratmeters solfangerpanel på prosjektets sørvestlige fasade. Solfangerpanelet fungerer samtidig som et spennende arkitektonisk element.

Juryens begrunnelse:

Juryens begrunnelse for tildelingen taler mye for seg: "De store eneboligområdene i utkanten av Norges større og mindre byer representerer en formidabel utfordring i forhold til fortetting, krav til høy utnyttelse, arealeffektivitet, økonomi, sosiale muligheter, miljøriktig og energieffektivt byggeri og ikke minst estetisk tilnærming. Dette boligprosjektet i Bjørnveien gir et interessant og viktig innspill til diskusjonen om hvordan vi møter denne utfordringen, samtidig som det fastholder et spennende arkitektonisk grep.

(...) Til tross for et beskjedent budsjett har byggherre og arkitekt klart å gi Oslos boligkjøpere et unikt tilbud: Klare skiller mellom felles- og private rom, fellesarealer som legger til rette for samvær og lek, ikke minst for små barn, innovativ miljøteknologi i solfangeranlegget på den sørvendte fasaden, og gode dagslysforhold i de tette husrekkene gjennom løsningen med toetasjes atrier.

(...) Juryen er glad for å kunne gi Sundts premie til et prosjekt som til tross for krevende rammer fremstår som et anlegg godt tilpasset sin kontekst i innhold og skala, med en arkitektur forankret i samtiden, og der helheten er verdt mer enn summen av de enkelte delene. Der er blant annet brukt solfangerpanel for å redusere strømforbruket i leilighetene."

Stolt beboer

Styreleder i sameiet, Rune Kjelsås er stolt over å bo i Bjørnveien 119.

- Jeg har bodd her et par år og er veldig fornøyd. Arkitekturen skiller seg godt ut i nabolaget. Dessuten har vi miljøvennlige løsninger. Og miljøvennlig skal man jo være. Dette er et annerledes sameie. Og det var det som lokket meg hit, sier Kjelsås.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere