RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arrogant fra Ås

Det er med stigende uro vi følger utviklingen rundt Norges Veterinærhøgskole og Veterinærinstituttet på Adamstuen. Alle har vel nå fått med seg at de to institusjonene skal tvangsflyttes til Ås, på tvers av tunge faglige råd, og på tvers av hva de selv ønsket og planla. Åslaug Haga vant kampen om å få veterinærmiljøet til hjembygda Ås. Det er historie. Nå gjelder det hvordan sammenslåingen skal skje. Partene står steilt mot hverandre. Vi opplever dette som et tvangsekteskap. Det samme gjør åpenbart de ansatte på Adamstuen der åtte av ti er negative til sammenslåingen, i følge rektor Lars Moe. Universitetet på Ås er dobbelt så stort som Veterinærhøgskolen, og anser seg kanskje som den sterke part i forholdet. Problemet er imdlertid at det ikke nytter å oppføre seg som en mann som har fått kusina som kone, og deretter kan sperre henne inne på kjøkkenet og selv bestemme alt. Skal UMB og Veterinærhøgskolen bli en velfungerende enhet, som tiltrekker seg flere studenter sammen enn hver for seg, så må faktisk begge parter trives. Vi håper inderlig at UMB-miljøet snarest glemmer tvang som fremgangsmåte, og går over til dialog. Det er mange år til den fysiske flyttingen fra Adamstuen til Ås faktisk kan finne sted. I mellomtiden bør partene bruke tiden til å samarbeide om gode løsninger til beste for alle de fremtidige ansatte, og ikke minst studentene som skal søke seg til Ås.

I disse dager handler diskusjonen om et interimstyre. Det høres sikkert kjedelig ut for de fleste. Men hvilken makt dette nye styret skal få er avgjørende for hele sammenslåingen. UMB ønsker å gi interimstyret uisnnskrenket makt, og i praksis slå sammen de to institusjonene snarest mulig. Mens de på Adamstuen ønsker å leve videre som selvstendig institusjon i mange år til.

Det er Kunnskapsdepartementet som skal styre prosessen videre. Her er det verd å merke seg at Stortinget ikke mente det samme som Regjeringen. Veterinærhøgskolen må etter vår mening lyttes til. Det er tragisk nok at vi mister en viktig utdanningsinstitusjon og et viktig tilbud til innbyggerne i Oslo. Enda verre er det om miljøets entusiasme og egenart brytes i stykker underveis mot målet om et større og sterkere UMB.

Partene står steilt mot hverandre

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere