*Nettavisen* Nyheter.

Asha Elmi frykter diabetes

BLE SJEKKET: Asha Elmi fra Grorud tok turen til temadagen for diabetes for å sjekke om hun har sykdommen. Hun forteller om mange i omgangskretsen som har fått påvist sykdommen. Foto: FOTO: ANDERS BØE

Et stadig økende antall minoriteter fra Afrika og Asia har i de siste årene fått påvist diabetes.

Klikk på bildet for å forstørre.

VIKTIG: Temadagen er viktig, mener stortingspolitiker Jan Bøhler (Ap). Foto: FOTO: ANDERS BØE

Klikk på bildet for å forstørre.

INFORMASJON: Fatima Ali Madar og Mari Strømsæther har tro på økt informasjon for å bekjempe diabetesproblemet. Foto: FOTO: ANDERS BØE

HAUGENSTUA: – Siden det er mange flerkulturelle i Groruddalen og at innvandrere ofte er genetisk belastet med diabetes gjør vi dette samarbeidet.

– Vi ønsker også å bli bedre kjent med andre organisasjoner og få til et samarbeid fremover, sier Mari Strømsæther nestleder i Diabetesforbundet Groruddalen til dittOslo.no.

Sammen med Somaliland Womens Solidarity Association arrangerte de i helga en temadag for å ta tak i diabetesproblemet i Groruddalen.

Livsviktig informasjon

– Det er flere som har fått diabetes. Også små barn. Foreldrene må få informasjon om hvordan man kan forebygge sykdommen, sier Fatima Ali Madar, leder i Somaliland Womens Solidarity Association og fortsetter:

– Målgruppen vi prøver å nå er somalierne som har møtt opp i dag. Det er viktig at de vet om symptomene. Det er vanskelig for dem å oppdage sykdommen, spesielt diabetes 2 som er arvelig, sier hun.

Madar forteller videre at det er viktig å gi informasjon og oppfølgning siden mange av somalierne ikke kan lese.

– Det er livsviktig at vi tar tak i dette, sier hun.

175.000 har diabetes uten å vite om det

Mandag 14. november er det verdens diabetesdag. I år er fokuset spesielt på diabetes 2 og oppmerksomhet rundt problemet. Blant annet skal Bait-un-nasr moskéen i Oslo lyses opp av et blått lys i anledning dagen.

175.000 mennesker i Norge har type 2-diabetes uten å vite det, mens dobbelt så mange er i risikosonen for å utvikle sykdommen. Diabetesforbundet har sammen med Helsedirektoratet utviklet en diabetesrisikotest, som du finner på www.diabetesrisiko.no.

Diabetesforbundet ønsker nå at flest mulig skal ta testen.

– Verdens diabetesdag retter seg i år spesielt mot de udiagnostiserte. I dette er risikotesten et viktig redskap, som vi selvsagt håper at veldig mange benytter seg av. Er du i risikosonen for å utvikle type 2-diabetes, er det viktig å vite om dette for å få snudd utviklingen i tide. Og det sier seg selv at å få stilt en eventuell diagnose, er helt nødvendig for å kunne mestre en så alvorlig sykdom som type 2-diabetes faktisk er, sier generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot.

Bra oppmøte

Av de 70 inviterte til temadagen på Haugenstua var det om lag 50 somaliere som møtte opp til arrangementet. Der fikk de høre en rekke foredrag om diabetes fra blant andre Jan Bøhler (Ap) som snakket om helsepolitikk.

Professor Jak Jervell fortalte om diagnose, behandling og forebygging av sykdommen, mens PHD Ahmed Ali Madar viste frem matvarer og forklarte sammenhengen mellom kosthold og diabetes.

I pausen fikk somalierne muligheten til å måle blodsukkeret. Dette var en av grunnene til at Asha Elmi fra Grorud tok turen.

– Jeg er her for å finne ut om jeg har arvelig diabetes. Det er mange i nærområdet som har fått påvist sykdommen og derfor synes jeg det er viktig å få informasjon om dette. Det er et stort behov for slike arrangementer, sier hun.

Fantastisk tiltak

Jan Bøhler (Ap) fortalte under sitt foredrag at det er en stor oppgave å bekjempe diabetes. 15-20 prosent av innvandrerne i Norge har denne sykdommen og derfor er det et problem vi må snakke om.

– Med dette møtet bygger vi opp en bevissthet i grupper som særlig trenger det og jeg synes dette er et fantastisk bra tiltak av Diabetesforbundet i Groruddalen, sier han.

– Vi ønsker at man unngår å havne utenfor samfunnet fordi folk blir syke og mener vi må samle kreftene for å drive sykdommen tilbake med et sundt kosthold og fysisk aktivitet, avsluttet Bøhler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.