RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Asylsøkere kan sendes ut av byen om de selger narkotika


Jan Bøhler synes det er rart at politiet ikke benytter seg av muligheten til å få narkotikaselgerne ut av byen.
Jan Bøhler synes det er rart at politiet ikke benytter seg av muligheten til å få narkotikaselgerne ut av byen. Foto: Arkivfoto
Asylsøkere som selger narkotika kan plasseres på mottak langt unna Oslo. Men politiet velger å ikke benytte seg av muligheten.

OSLO: Asylsøkere, eller personer som ikke har opphold i landet, som blir tatt for å selge narkotika, kan plasseres på asylmottak utenfor Oslo. Men politiet bruker ikke lovhjemmelen.

– Politiet klaget på at langerne ofte var tilbake igjen i gatebildet etter de hadde sonet straffer. Jeg trodde vi leverte noe politiet trengte, sier stortingspolitiker Jan Bøhler (Ap).

LES OGSÅ: Fritidsklubben er en varmestue for dopdealere

Har gitt politiet et godt redskap

Hjemmelen trådde i kraft i januar 2012. Personer som ikke har opphold i Norge kan ilegges meldeplikt og pålegg om å oppholde seg på et asylmottak utenfor Oslo. Bryter de dette og reiser tilbake til Oslo kan de få fengselsstraff opptil 18 måneder.

Bøhler har gjentatte ganger spurt politiet om hjemmelen er benyttet og fått til svar at den er lite brukt.. Onsdag skal han ta opp spørsmålet i Stortingets muntlige spørretime.

– Da jeg spurte for omlag et år siden, fortalte politiet at hjemmelen ikke ble brukt i det hele tatt, sier Jan Bøhler.

Bøhler forteller at langere får lik straff fordi det er likhet for loven. Men fordi asylsøkere utgjør en stor andel av langerne, ønsket politikerne å gi politiet mer slagkraft for å få bukt med narkotikaproblemet.

– Det er viktig at det ryddes opp i Oslo og at politiet hjelper dem som bor i byen. Vi ga politiet  et redskap for å slå hardt ned på narkotikasalg. Jeg forstår ikke hvorfor de ikke benytter dette redskapet, sier Bøhler.

Han trekker fram problemområdene Løkka, Vaterland, Oslo S som eksempler på steder hvor politiet må jobbe hardt for å få selgerne ut av gatebildet.

Lite effektivt

Påtaleleder ved politiets utlendingsseksjon, Vegard Rødås, bekrefter at hjemmelen er lite brukt.

– Det er rett og slett fordi den ikke er så effektiv, sier han.

Han forteller at politiet heller bruker resurssene på varetektsfengsling og uttransportering.

– Utlendinger uten lovlig opphold kan også utvises av landet i lang tid. Straffen for å komme tilbake er nå kraftig hevet og politiet følger dette opp tett, sier Rødås.

Han forklarer at varetektsfengsling frem til dom, soning i fengsel og uttransportering gir en større effekt enn et pålegg om å holde seg på et asylmottak.

– Vi kan godt pålegge dette, men vi har jo ingen kontroll på om vedkommende velger å dra fra asylmottaket.

 

ANDRE SAKER FRA DITTOSLO.NO:

Modellagent nekter for å ha befølt 15-åring

Bygger kulturell trykkoker

Masseslagsmål på Tøyen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere