Asylsøkere nektes lønnskonto

Asylsøkerne får ikke lønnskontoer. F. v: Karalasingam Ramesh, Periyathamby Varathakumar, Kanthasamy Sivaram og Sangaran Sasikaran får hjelp av Ap politiker Ahtithan Kumarasamy.

Asylsøkerne får ikke lønnskontoer. F. v: Karalasingam Ramesh, Periyathamby Varathakumar, Kanthasamy Sivaram og Sangaran Sasikaran får hjelp av Ap politiker Ahtithan Kumarasamy.

De er i full jobb, men får ingen lønnskonto. Bakgrunnen er et ugyldig ID kort.

STOVNER/GRORUD: Asylsøkerne fra Sri Lanka må stole på mennesker de er blitt kjent med etter de kom til Norge, slik at lønnen kommer inn på noen andre sin konto.

Den midlertidige arbeidstillatelsen har de fått, de skatter og de er i full jobb, sier bydelspolitiker Ahtithan Kumarasamy (Ap), som nå har grepet tak i saken.

Ugyldig ID

Kanthasamy Sivaram (22), Periyathamby Varathakumar (26), Karalasingam Ramesh (26) og Sangaran Sasikaran (28) har alle vært i Norge i rundt ett års tid. Et midlertidig personnummer har staten gitt dem da de kom til landet uten pass.

De venter på at asylsøknaden skal behandles. Imens jobber de som renholdere og har fått utstedt et kort av politiet som forteller at de er asylsøkere i Norge. Kortet inneholder navn, nasjonalitet, fødselsnummer, bilde og annen relevant informasjon.

Kortet er ikke gyldig som ID og kan ikke engang brukes dersom de vil ta en øl med venner eller kjøpe seg en røykpakke. Dette er grunnen for at bankene nekter å åpne lønnskontoer til asylsøkerne.

Ingen gir svar

Sasikaran har et skriv fra arbeidsgiver hvor det står at næringskonsulenter i DnB NOR sier at bankkontoer skal åpnes, så lenge personene har fått et d-nummer. Det har ikke banken hjulpet han med.

Når vi kom ut fra Tanum asylmottak fikk vi beskjed om å klare oss selv. Arbeid gir glede. Asylmottaket føltes som et fengsel, men nå som vi har kommet ut av mottaket og skal etablere oss uten en lønnskonto, føles det fortsatt ut som om vi er i fengsel, sier Varathakumar, som spør hvorfor det er sånn.

UDI fraskriver seg ansvaret, politiet gjør det samme. Banken følger samme eksempel, sier Kumarasamy provosert.

Sender feil signaler

Dette er helt feil. Staten gir arbeidstillatelse og arbeiderne betaler skatt som oss andre. Men lønnskonto får de ikke. Dette er tullete, sier Kumarasamy, som har tatt saken videre til sine partifeller på Stortinget og i bydelsutvalget på Stovner.

Vi klager over mennesker som kommer hit og lever på sosialen. Her har man mennesker som vil jobbe, men de skal ikke få lønn inn på egen konto. Dette legger jo opp til at innvandrere jobber svart, eller ikke jobber i det hele tatt, mener politikeren.

Frustrerende

Tamilene, som alle kommer fra krigsherjede områder, forteller om frustrasjon og press.

Kumarasamy mener situasjonen går ut over psyken og at det hele er deprimerende.

De har revet seg vekk fra kjernefamilien i hjemlandet for å slippe unna krigen. Her prøver de å opparbeide seg på nytt, men får ikke lønn for arbeidet. Noe må gjøres, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.