RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Au – nå blir det moro i Østmarka!

Slik har du aldri kommet deg gjennom marka før: over flere meter høye vegger, over stokker og gjennom rør. Snart er det klart for terrenghinderløp.

ØSTMARKA: – Noen hinder er litt snille – de fleste er ganske onde, humrer Nordstrand-kvinnen Anita Paus (39) – før hun setter i gang med et smertehyl når hun og kollega Eirik Solen i hinderløpet X-run demonstrerer hinderøvelse i et tre. Støle armer liker dårlig å henge i trær – men ellers er terrenghinderløp noe alle kan gjennomføre, understreker hun og Solen.

Les også: Slik blir nasjonalparken i Østmarka

– Alle kan gjøre dette

– Alle kan komme seg gjennom – det er bare et spørsmål om tid. Dersom man ikke er så veldig bra trent, bør man neppe ha ambisjoner om å vinne – men det går jo an å ha ambisjoner om å våge løpet. Det er et løp hvor du blir utfordret på alt fra styrke, balanse, kondisjon, utholdenhet og evne til å samarbeide med andre, sier Paus.

Den nærmeste måneden blir fenomenet innført for alvor i Oslo med hele tre løp fra tre ulike arrangører.

Terrenghinderløpet X-run, som Paus og Solen er med på å arrangere, går av stabelen i Østmarka 14. september.

10–12 hindere

De som deltar, vil gjennom en seks kilometer lang løype blant annet måtte forsere en tre og en halv meter høy vegg og en rekke andre hinder. Totalt vil det bli satt ut ti – tolv hinder i løypa.

– Det kommer blant annet til å bli vannhinder man kan komme seg tørrskodd over, dersom man har god balanse. Har man ikke fullt så god balanse, detter man uti og må tåle det, sier Paus.

Det var Solen, bergenser bosatt på Eidsvold, som lenge hadde hatt ideen om terrenghinderløp i Norge etter å ha sett slike løp da han var bosatt i utlandet. I juni arrangerte han, Paus og kollegene Arne Olav Wagenius og Vegard Harstad sitt aller første terrenghinderløp på Eidsvold med rundt 70 deltakere fordelt på lag. Det er nemlig vanlig å stille lag med tre medlemmer på laget i terrenghinderløp for å kunne dra hverandre gjennom løypa.

På full fart inn

– Vi åpner også for individuell deltakelse. Da gjennomfører man én runde i den seks kilometer lange løypa, og det vil blant annet bli satt opp hjelpeplanker på den høyeste veggen slik at det skal være mulig å komme seg over. De som stiller som lag, tar to runder i løypa. Og får ingen hjelpeplanker, sier Paus.

Les også: Friluftsglede på Skullerud

Om du synes begrepet terrenghinderløp høres ukjent ut, kan Paus og Solen forsikre at det neppe kommer til å vare så veldig lenge.

– Terrenghinderløp er på full fart inn i Norge nå, og vi tror at dette kommer til å bli stort, sier Paus.

Viking Race på Tryvann

Det er det flere arrangører som tror, også:

17. august arrangeres Warrior Dash i Østmarka. Dette er et amerikansk konsept som ifølge arrangørene samlet over 650.000 deltakere på ulike løp i USA i fjor. Lørdag 24. august arrangeres Viking Race på Tryvann med vegger, klatretau, trestokker og andre hinder - som de andre.

X-run-arrangørene håper at de sakte kan utvide antall årlige løp i Norge. Neste år vurderer de et løp i Bergen, i tillegg til Oslo og Eidsvold. Året etter blir det kanskje ytterligere ett eller to steder.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere