*Nettavisen* Nyheter.

Avansert operaforestilling

 

24. mai åpner den første sceneproduksjonen på Hovedscenen i Bjørvika, med Worlds Beyond signert en av verdens fremste koreografer, Jiří Kylián.

Opplevelsen for publikum starter når publikum blir tatt med på en reise i det nye operabyggets underverden (UNDERWORLD). Rommene under scenen vil være fylt av ulike danseinstallasjoner og spesiallagde instrumenter som verden aldri har sett maken til inspirert av norske tradisjoner.

Publikum får en rundtur i scenemaskineriet under scenegulvet, ender opp på selve scenen, før de går ut i salen og opplever fem ballettverk av Jiří Kylián, som alle er norgespremierer.

Det er flere grunner til at koreografen vil at publikum skal bevege seg under og over scenen. For det første vil han forberede dem på forestillingen. Dessuten vil han gi skattebetalerne som har finansiert det nye operahuset en opplevelse utenom det vanlige, samt vise dem noen av hemmelighetene i et operahus:

- Jeg tror det vil være veldig spennende for publikum å se maskineriet, sceneutstyret og alle de prosaiske tingene som bidrar til magien i en forestilling, sier han.

Dessuten vil han at publikum opplever noe av dansernes opplevelse:

- Å stå på scenen og se på publikum er en utrolig opplevelse som aldri kan sammenliknes med å sitte på andre siden. Vi står på en plattform hvor enhver tenkelig fantasi kan skapes. Det er så mye mer enn bare et speilbilde av verden.

Jiří Kylián (født i Praha i 1947) begynte en karriere som danser i ung alder. Som koreograf har han skapt et teknisk krevende men samtidig lekent og ofte humoristisk dansespråk som har forandret den moderne dansen for alltid.

Kylián var i nesten 30 år kunstnerisk leder for det anerkjente kompaniet Nederlands Dans Theater, og har arbeidet med ballettkompanier over hele verden. Han har stått på Nasjonalballettens repertoar i 20 år, sist med ballettverket Sechs Tänze under Operaens åpningsgalla i Oslo 12. april.

Til Worlds Beyond ber han publikum ta med seg eventyrlyst, et mottakelig sinn og hjerte, og god tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag