RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avgangselevenes kvaler


Hege Hovd Faye-Schjøll (t.v.) og Elisabeth Wiig har tatt det store valget. Førstnevnte skal bli naturforvalter, og Elisabeth bil bli marinebiolog.
Hege Hovd Faye-Schjøll (t.v.) og Elisabeth Wiig har tatt det store valget. Førstnevnte skal bli naturforvalter, og Elisabeth bil bli marinebiolog.
Mandag var dagen jobb og utdanning sto i fokus på Kristelig Gymnas. 150 tredjeklassinger står foran sitt livs valg: Hva skal jeg bli når jeg blir stor?

HOMANSBYEN: Gymsalen på KG er full av ivrig avgangsstudenter. Høyskoler og universiteter fra hele landet har i samarbeid med skolen, arrangert intern jobb- og utdanningsmesse, bare for KG-elever.

I tillegg har vi invitert Forsvaret, BI, Markedshøyskolen og Norges Kreative Fagskole etter ønske fra elevene selv, forteller Moritz Røyr.

Han jobber som yrkesveileder på skolen og går en travel vår i møte.

Men Universitet i Oslo, samt Høyskolen i Oslo, glimrer med sitt fravær.

Ja, det er fordi de selv arrangerer åpen dag den 6. mars. Da er elever fra videregående skole invitert, og kan være student for en dag. De får følge forelesninger og ta et dypdykk i de fagene de interesserer seg for. Rett og slett en prøvedag, for å se om det svarer til forventningene, forklarer Røyr.

Stor interesse

Elevene er mange, og de er ivrige etter å få høre om de forskjellige mulighetene.

Flere av dem var på Jobb og Utdanningsmessen i Oslo Spektrum som var tidlig i januar, og mange skal på tilsvarende messe som går av stabelen til helgen på Lillestrøm.

Det er et vanskelig valg å ta, mener Hege Hovd Faye-Schjøll og fortsetter:

Det er litt for tidlig å ta et endelig valg. Jeg skulle gjerne besøkt flere universiteter og høyskoler, hatt noen prøveforelesninger og lignende, før jeg måtte bestemme meg. Hva om jeg velger feil?

Men Hege har tatt valget. Hun vil bli naturforvalter. Venninnen Elisabeth Wiig derimot, tok valget allerede som åtteåring.

Da bestemte jeg meg for å bli marinebiolog, smiler Elisabeth. Hun er godt fornøyd med valget, og synes ikke hun trenger å gå på disse messene siden hun har visst hva hun ville bli siden hun var barn.

Jeg var på utdanningsmessen i Spektrum, og jeg følger med i dag også, men jeg kommer ikke til å dra til Lillestrøm.

NFBL

Noen elever går litt lenger andre. Ingrid Sårheim og Joachim Wister savner bedre informasjon rundt utenlandsstudier, og kritiserer det norske systemet for opptakskrav.

Du skal ikke lenger enn til Danmark før du må skrive et motivasjonsbrev sammen med søknaden til skolen du ønsker å gå på. Slik burde det vært her også, mener Joachim, og refser reglene til "Samordna opptak" hvor alle karakterer teller like mye.

Det synes han blir for enkelt.

Skoler i utlandet ser hver mer individuelt på hver søker, skyter Ingrid inn. I tillegg har de andre opptaksfrister, nemlig allerede i oktober, og da hjelper det ikke utdanningsmesser i Norge i januar.

Dette har disse to ungdommene gjort noe med. I oktober i fjor, dannet de foreninge Norges Fremtidige Bedriftsledere (NFBL).

Idéen er å gi norske elever bedre informasjon om utenlandsstudier, slik at de kan ta valgene i god tid før opptakene skjer på høsten.

I dag har de 12 medlemmer, og stiller med egen stand på KG's interne jobb- og utdanningsmesse.

Foreningen er under utvikling, og vi tenkte at det kunne være en god idé å gjøre oss synlige her i dag. Neste etappe er å etablere et nettsted, forteller Joachim.

NFBL har allerede arrangert studieturer for medelever til universiteter og høyskoler i utlandet. Sist var de i København.

Vi vurderer begge å søke oss til København, å studere økonomi, men vi vet ikke riktig ennå hvilken retning, avslutter både Ingrid og Joachim i kor.

Det er første gang KG arrangerer en slik dag, og yrkesveileder Røyr håper dette blir en positiv erfaring slik at de også kan gjøre dette til neste år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere