RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Det er fire ulike typer kroppsscannere som nå testes ut på Gardermoen. Tiltaket kan bli permanent allerede i september.
Det er fire ulike typer kroppsscannere som nå testes ut på Gardermoen. Tiltaket kan bli permanent allerede i september. Foto: Oslo Lufthavn AS

Avinor tester ut kroppsskannere på Gardermoen

Sist oppdatert:
Avinor tester ut fire ulike typer sikkerhetsskannere på Oslo Lufthavn på Gardermoen. Målet er økt sikkerhet og mindre mas for passasjerene.

GARDERMOEN: - De tilbakemeldingene vi har fått så langt, er veldig positive. Jeg gruet meg da vi startet opp, men fra første dag har folk vært utrolig positive, sikkerhetsinspektør Para Paranthaman i Avinor til DinSide.

I motsetning til en metalldetektor, vil sikkerhetsskannerne identifisere eventuelle uønskede objekter som ikke er av metall – for eksempel organiske uregelmessigheter.

Les også: Willoch setter fyr på flyktningedebatten

Slik ser en av kroppsscannerne ut.

Sjekker kjønn
Har sikkerhetskontrolløren valgt skanning av kvinne, men det er en mann som skannes, vil det være visse naturlige uregelmessigheter i forhold til anatomien.

Bildet som kommer opp på skjermen, er av en generisk pepperkakemann - hvor det indikeres områder på kroppen hvor det eventuelt er utslag. Bildene slettes straks man er ferdig klarert.

Les også: Frykter å bli drept etter utroskap - ber om opphold i Norge

Kan være i permanent bruk til høsten
Testprosjektet går til midten av mai. Ifølge Paranthaman skal de i løpet av første uken i juni komme med en anbefaling som skal fremlegges for Avinors ledelse, som så vil ta en beslutning om hvilken, om noen, av kroppsskannerne de vil gå for.

- Hvis de sier ja, kan vi få dem på norske flyplasser fra 1. september, sier Paranthaman. (©NTB)

Kroppsscannerne skal øke sikkerheten - og gjøre det enklere for passasjerene.

Les også: Vil ta mer betalt av boligselgerne

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere