Avklaring om Klif-vitner etter lunsj

Rune Haaland, Frank-Hugo Storelv og Knut Chr. Hallan hevder nødrett etter en rekke aksjoner i forbindelse med dypvannsdeponiet. Saken mot dem startet i Oslo tingrett i morges.

Rune Haaland, Frank-Hugo Storelv og Knut Chr. Hallan hevder nødrett etter en rekke aksjoner i forbindelse med dypvannsdeponiet. Saken mot dem startet i Oslo tingrett i morges. Foto: Alle foto: Øystein Dahl Johansen

Saken mot Hallan, Storelv og Haaland startet i Oslo tingrett i morges. Etter lunsj i dag er det ventet en avklaring om vitnene fra Klif (tidligere Sft) må stille.

Klikk på bildet for å forstørre.

Aksjonistene har mye dokumentasjon de vil legge fram for retten for å overbevise om at de handlet i nødrett.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stian Ryen Hermansen

OSLO TINGRETT: Morgentimene ble brukt på formalia og på å fremlegge argumenter for om vitnemålene til Klif-direktør Ellen Hambro, avdelingsdirektør Marit Kjelby og senioringeniør Marit Ruge Bjerke er vesentlige for å belyse saken.

Handler om tiltalepunktene

Aktor, politiadvokat Stian Ryen Hermansen, fremholdt i sitt innledningsforedrag at saken handler om de faktiske tiltalepunktene, nemlig ikke å ha etterkommet politiets pålegg, uvøren seiling og bording av tredje manns eiendom.

– Demonstrasjonene mot gjennomføringen av prosjektet danner et bakteppe for aksjonene, men det som er saken er om påleggene ble gitt, hørt og om de tiltalte rettet seg etter dem, sa Ryen Hermansen som mener spørsmålet om ulovlig dumping er opp til Borgarting lagmannsrett å avgjøre når ankesaken mot Secora, Oslo Havn og NGI kommer opp der.

Les også: Bordet lekteren igjen

De tre tiltaltes forsvarer, Harald Stabell, mener de tre vitnene fra Klif er vesentlige for å belyse saken.

Rune Haaland og Frank-Hugo Storelv fikk gå i vitneboksen for å forklare hvorfor de mener vitnene er relevante.

– Det vil belyse ulovligheten av det som foregikk på havna og hvorfor vi gjorde som vi gjorde. Derfor er det relevant å høre hvorfor de som var satt til å vokte prosjektet ikke gjorde det, sa Rune Haaland fra vitneboksen.

– Det å begå slike handlinger som vi gjorde skal sitte langt inne, men vi vil dokumentere alt og vitnene fra Klif er satt opp for å belyse at vi har prøvd alt vi kunne, før vi gikk til nødvergehandlinger, sa Frank-Hugo Storelv.

Les også: – Meningsløse uker i retten

Tidssprekk

Tingrettsdommer Christian Bommen dro paralleller til Alta-aksjonen og det påfølgende rettsoppgjøret i forhold til nødrettsspørsmålet i denne saken, men ville ikke si noe mer om de tre Klif-vitnene før etter en pause. Forhandlingene starter igjen like etter klokken 12.

Det er satt av fem dager til saken. Rettens formann, Christian Bommen, mener det trolig er satt av for mye tid, men allerede i dag, på rettens første dag, ligger de bak skjema.

Nordstrands Blad følger saken videre.

Les også: Hvem er hvem i deponisaken?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.