RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avlingen i hus i Sørkedalen


Michael Bundgaard tresker kornåkeren i Sørkedalen. "Tresking" er prosessen med å få kornet ut av akset, halmen er et biprodukt av treskingen.
Michael Bundgaard tresker kornåkeren i Sørkedalen. "Tresking" er prosessen med å få kornet ut av akset, halmen er et biprodukt av treskingen.
Mens folk i Oslo sentrums gater i liten grad tenker vær og vind og innhøsting av jordbruksprodukter, har høstonna til dels preget Sørkedalen de siste månedene.

SØRKEDALEN: Gårdsbestyrer Michael Bundgaard arbeider for Carl Otto Løvenskiold, som er en av flere grunneiere i Sørkedalen. I september tresket han de 350 målene med bygg og havre, som Løvenskiold eier i området.

Kald bygd

Bundgaard nevner flere kontraster enn by-land mellom Oslo sentrum og Sørkedalen. En annen kontrast er klimaet. Etter at Bogstad er passert endrer klimaet seg.

Sørkedalen har kald jord, noe som påvirker tidspunkt for såing, høsting og avlingens størrelse. Det er en forskjell fra andre steder i Oslo eller Bærum som Løvenskiold driver jordbruk, sier Bundgaard.

men trivelig!

Han legger raskt til at på tross av dette er Sørkedalen en trivelig bygd. Sammen med Maridalen, som ligger en mil nærmere Oslo sentrum, er Sørkedalen og Maridalen to spesielle jord- og skogbruksbygder, grunnet nettopp deres nærhet til Norges hovedstad.

Både Bundgaard og Ivar Bakke, som er pensjonert forpakter på Skjerven gård i Maridalen, forteller at det som for dem er drift av jord- og skogbruksområde, er et yndet friområde for byens befolkning.

Det kan skape situasjoner der ulike interesser og ulik kunnskap gjelder for samme område. Ivar Bakke ser på dette som en naturlig konsekvens av at landbruket som næring i Norge er synkende, det er færre av Norges befolkning som arbeider med og har kunnskap om jordbruket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere