RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avskjed etter 40 år med barn


Styrer Thora Svele med seks av de eldste barna i Sæter barnehage. (F.v.) Vilde C. Billkvam, Kristoffer Lie-Helgesen, Hermann Reinemo, Hanna Murvold, Maja Bennin Brataas og Martine Myhre.
Styrer Thora Svele med seks av de eldste barna i Sæter barnehage. (F.v.) Vilde C. Billkvam, Kristoffer Lie-Helgesen, Hermann Reinemo, Hanna Murvold, Maja Bennin Brataas og Martine Myhre.
Thora Svele har vært en institusjon som barnehagestyrer på Nordstrand siden 70-tallet. Nå går hun av med pensjon.

SÆTER: Det er vemodig, jeg må innrømme det, sier Thora Svele og blir blank i øynene. Hun forteller at hun ikke angrer et sekund på at hun har brukt livet på å jobbe i barnehage.

Det er det beste som kunne skjedd meg. Jeg føler meg privilegert som har jobbet med noe jeg har syntes vært gøy hele tiden, sier hun.

Husmødrenes Barnehager

Svele begynte å jobbe ved Sæter barnehage i 1976, og har jobbet i barnehager i til sammen 40 år. Som utdannet barnepleier og førskolelærer, hadde hun er solid bakgrunn for å tre inn i stillingen som styrer og pedagogisk leder ved den lille barnehagen i Tysleveien.

Svele har også tatt videreutdanning i ledelse og administrasjon samt første avdeling i spesialpedagogikk. Flere kan fortelle at det var populært å sende sine unge håpefulle til Thora Svele - da visste man at barna var i trygge hender.

Jeg søkte meg til denne barnehagen da vi flyttet til Nordstrand, forteller den avtroppende barnehagestyreren.

Den gang var Sæter barnehage en av Husmødrenes Barnehager. I 2002 tok kommunen over driften.

Husmødrenes Barnehager drev i sine glansdager cirka 36 barnehager over hele Oslo, og det var Nordstrand husmorlag som stiftet Sæter barnehage i 1955. Det var da en halvdagsbarnehage som hadde åpent seks dager i uken. Vi hadde åpnet på lørdager frem til slutten av 70-tallet, forteller Svele.

Gradvis har barnehagen økt åpningstiden og i fjor ble den omgjort til heldagsbarnehage.

Allsidighet

Svele forteller om en travel og spennende hverdag. Fra 1971 og frem til i fjor høst jobbet hun som kombinert styrer og pedagogisk leder. Nå jobber hun som styrer frem til hun går av med pensjon første juli.

Det har vært en fantastisk arbeidsplass. Det er et trivelig miljø her, og vi har hatt et godt samarbeid med foreldrene om barna, sier Svele som mener kommunikasjon er en nøkkel i arbeid med barn.

Jeg har vært opptatt av anerkjennende kommunikasjon samt at barna skal få allsidige erfaringer mens de er i barnehagen. Det er viktig å spille på mange strenger, og bruke de ulike kvalitetene i barna. Ikke alle barn liker å spille i teater, og ikke alle liker å være på tur hele tiden. Barn er forskjellige og vi må lytte til dem, sier Svele og legger til at det også er viktig å bruke de ulike kvalitetene som de ansatte har.

Og så man skape litt liv og røre. Vårt slagord er "Sæter barnehage - den kreative barnehage - allsidighet er vår styrke". Vårt mål er å gjøre barna "livsdugelige" - det synes jeg er et veldig beskrivende ord, smiler hun.

I form

Den kommende pensjonisten ser uforskammet ung og sprek ut. Hver dag hele året sykler hun til jobb, og i en hektisk hverdag har det vært viktig å holde seg i form.

Jeg har jobbet hardt hele livet så jeg ønsker å gi meg mens leken er god. Og jeg har alltid hatt mange hobbyer så jeg regner ikke med at jeg kommer til å bruke pensjonisttilværelsen med å se på TV, smiler hun og legger til at hun gleder seg til å tilbringe mer tid med familie og barnebarn.

Men Thora Svele kommer aldri til å slutte å engasjere seg i hva som skjer med barna i vårt samfunn, og hun blir varm i trøya når hun diskuterer den senere tids debatt rundt tredeling av svangerskapspermisjon.

Jeg ser tilbake på 40 fantastiske år, i en jobb hvor ikke en dag er lik, så det er klart det blir trist å slutte, avslutter barnehagestyreren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere