RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avviser kritikk rundt åpne rusmiljøer


Stasjonssjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen, avviser at politiet mislykkes i sin strategi om å fjerne de åpne rusmiljøene.
Stasjonssjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen, avviser at politiet mislykkes i sin strategi om å fjerne de åpne rusmiljøene. Foto: ARKIVFOTO
Politiet tilbakeviser at de lovet å fjerne de åpne rusmiljøene innen 2010. – Vi er godt i gang med en helhetlig og langsiktig strategiplan. Problemet er sammensatt, men jeg er sikker på at vi vil lykkes, sier Kåre Stølen.

GRØNLAND: «Vi kan dessverre konstatere at politiet har mislykkes», skrev Erik Lundesgaard (H) i et debattinnlegg på dittOslo.no i romjula.

Lundesgaard mener politiet har sagt at de skal fjerne de åpne rusmiljøene i løpet av 2010, men at siutasjonen nå er verre enn noen gang.

Feil, mener stasjonssjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen. Han har forståelse for de som ønsker at hele problemet kunne løses i en håndvending – men peker på at dette er en uhyre sammensatt problematikk, og at ikke alt kan løses av ordensmakten alene.

Ifølge Stølen jobber derfor Oslo-politiet etter en helhetlig og langsiktig strategi som strekker seg til og med 2013. Bekjempelsen av byens åpne rusmiljøer er altså blant politimesterens høyest prioriterte oppgaver også i årene som kommer.

SOSIALBYRÅD ANNIKEN HAUGLIE (H): Felles ansvar og nye tiltak i rusomsorgen i Oslo

 

Flere narkotikasaker i 2010

– De som påstår at vi har mislykkes må i alle fall være etterettelig. Politimesteren har sagt at det skal være en helhetlig og langsiktig plan, fram til 2013, sier Stølen, som mener politiet kan vise til suksess i forhold til sin langsiktige plan.

Politimester Anstein Gjengedal lanserte i fjor planen der politiet setter seg som mål å fjerne rusmiljøene rundt Vaterland, Grønland, Grünerløkka, området rundt Oslo S og nedre del av Karl Johan.

– Vi er helt sikre på at vi er på rett vei. Vi hadde en økning på rundt 25 prosent i narkotikasaker i fjor. Det er cirka tusen saker mer enn i 2009, sier han.

ARILD KNUTSEN (FHN): Vil ha «Christiania» i Oslo

Etterlyser helseministeren

Likevel er Stølen klar på at selv om politiet har som mål å fjerne de fem åpne rusmiljøene i Oslo, er det andre etater som burde komme på banen for å bedre situasjonen – både for publikum og ikke minst for selgere og brukere.

– Når det gjelder selve rusproblemet, må helsemyndighetene komme på banen snart og løse dette. I tillegg er det en utfordring at mange av de som selger ikke er norske statsborgere. Etter at vi har pågrepet, går saken til forvaltningen, men der tar ting tid. Resultatet er at vi bruker altfor mye ressurser på de samme personene, sier Stølen.

Han ønsker ikke å kommentere utspillet fra politiveteran Iver Stensrud, som i forrige uke gikk ut med et ønske om å avkriminalisere narkotika.

– Da Bjarne Håkon Hanssen var helseminister og jeg ble Årets Oslo-borger, så sa han at dette ikke skal være et ordensproblem, men et helseproblem, og det er jo mye som skjer. For eksempel blir det spennende å se hva regjeringen gjør med Stoltenberg-rapporten. Men politiets handlingsplan sier at de åpne rusmiljøene er en av våre hovedsatsningsområder, sier Stølen, og legger til:

– Samtidig mener jeg at helseministeren bør komme på banen med hvilke strategier de har og hva de gjør knyttet til dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere