RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avviser strålefrykt

– Det finnes ikke noe vitenskapelig grunnlag i dag for å tro at elektro-magnetisk stråling fra mobilmaster har noen helseskadelig effekt, sier Lars Klæboe i Statens strålevern.

OSLO: Statens strålevern leverer ikke garantier. De leverer fakta om elektromagnetisk stråling.

Bekymring

Gjennom flere artikler har avisen satt lys på mobilmaster på skoler, barnehager og nabolag hvor foreldre og beboere har uttrykt stor bekymring for stråling fra disse. Ulike FAUer ved skoler og lokalpolitiske utvalg i bydelene har nedlagt forbud mot mobilmaster på skoler og barnehager. I 2008 ville Oslo kommune fjerne mobilmastene på skoler etter egendefinert føre var-prinsipp, mens politikerne snudde i 2011 og fulgte Statens stråleverns anbefalinger.

Her er vi ved sakens kjerne. Noen har innført et ytterligere før var-prinsipp på føre var-prinsippet. På vegne av samfunnet forvalter Statens strålevern allerede ut fra et føre var-prinsipp. Våre anbefalinger er basert på kunnskap og forskning, som er eneste mulige grunnlag for våre anbefalinger, sier Klæboe.

Les om strålingsfare her

Vitenskapen er enig

Stråledebatten kommer opp med ujevne mellomrom og det har vært mye fokus på at politikere i en del andre europeiske land har bestemt at stråleverdiene skal ligge langt under det Statens strålevern anbefaler.

– Politikere gjør forskjellige vedtak. Det er ikke noe vi kan gjøre noe med. De har et bredere mandat enn det vi har. Nasjonalt har våre politikere bestemt at vårt arbeid skal være basert på forskning på elektromagnetisk stråling. En internasjonal ekspertgruppe, ICNIRP, vurderer til enhver tid ny forskning på dette området og kommer med råd som vår forvaltning tar utgangspunkt i, sier han.

– Vi legger til grunn at disse rådene er trygge. Det er faggrupper rundt i verden som stadig kommer med innspill og vurderinger som utfordrer de grenseverdier som settes for stråling. Det er en misforståelse at vi ikke vektlegger forskning som indikerer faremomenter ved elektromagnetisk stråling. Alt blir vurdert og deretter kommer konklusjonene. Så langt er vitenskapen enig om at det ikke er sammenheng mellom helsemessige plager og stråling når våre anbefalinger blir fulgt, sier Klæboe

Ingen garantier

– Vi kan ikke være bastante og utstede garantier, men sannsynligheten for at strålingen utgjør en fare er svært liten. Å si at noe er ufarlig for all fremtid er naturligvis en vitenskapelig umulighet. Det at vi ikke kan gi garantier blir i enkelte miljøer snudd og vridd på. Som ellers i samfunnet er kunnskap og forskning grunnlaget for viktige vedtak. Så må folk velge om man vil stole på fagmiljøet, sier han.

– Etter min mening har de som sprer bekymring også et ansvar. Det har ført til at mange opplever en risiko, som ikke er en reell risiko. Jeg ser også at media i en del sammenhenger er aktive med å gjengi historier uten motargumenter og kvalitetssikring av kildegrunnlaget, sier Klæboe.

Mobiltelefoner verre

Han mener at det ikke er grunnlag for å nekte å sette opp mobilmaster på skolers område.

– Det blir ikke noe høyere strålenivåer om de står i skolegården eller andre steder i samfunnet. Vil noen nekte mobilmaster på skoler, så må man også kunne dokumentere at dette utgjør en potensiell fare. Vi kan jo ikke ha det slik at man fra sted til sted vil nekte oppføring av mobilmaster med bakgrunn i ulike motiver, når det er bestemt at vi skal ha best mulig mobildekning og trådløs kommunikasjon i dette landet. Så lenge våre anbefalinger blir fulgt, utgjør ikke disse noen form for trussel, sier Klæboe, som mener at fokuset burde være mer rettet mot selve mobiltelefonen.

– Mobiltelefon inntil hodet står for en mye større stråleeksponering enn en basestasjon på taket. Jo lenger den er fra en basestasjon, jo sterkere er strålingen. Derfor anbefaler vi også å bruke handsfree hvis man er bekymret for å bli direkte eksponert for stråling, sier Klæboe.

Våre artikler om stråleproblematikken

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere