RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avviste forlik


Secoras administrerende direktør, Ole-Johnny Johansen (ikke på bildet) fortalte onsdag at selskapet i forkant av rettsforhandlingene foreslo et forlik om foretaksbot. Her er Secoras advokater Per Magne Strandborg (t.v.) og Morten Hugo Berger.
Secoras administrerende direktør, Ole-Johnny Johansen (ikke på bildet) fortalte onsdag at selskapet i forkant av rettsforhandlingene foreslo et forlik om foretaksbot. Her er Secoras advokater Per Magne Strandborg (t.v.) og Morten Hugo Berger.
Secora foreslo før rettssaken å inngå et forlik om foretaksbot, men påtalemyndigheten avslo.

OSLO TINGRETT: Opplysningene kom fram da Secoras administrerende direktør, Ole-Johnny Johansen, forklarte seg i Oslo tingrett i dag (onsdag).

– Vi tok kontakt med påtalemyndigheten før hovedforhandlingene for å vedta en foretaksbot uavhengig av straffskyld, men dette ble avvist, sa Johansen som videre opplyser at årsaken til at Secora ville avgjøre saken på denne måten var at de ikke ville bruke ressurser på en lang rettssak.

– Hvorfor ble dette tilbudet avslått?

– Fordi vi foretrekker en behandling i rettsapparatet der alle aktuelle aktører er representert, sier aktor Carl Graff Hartmann til Nordstrands Blad.

Brudd på tillatelsen

Etter at saken sprakk i media i september 2007 iverksatte Secora både interne og eksterne granskinger. De eksterne ble gjennomført av Det Norske Veritas (DNV) som konkluderte med at mellom 750 og 1.200 kubikk var dumpet i overflaten.

– Vi etablerte også et sett med tiltak for å sikre oss mot at dette ikke kunne skje igjen, blant annet ved gjensveising av lekterne. Vi oppfatter rapporten som gjennomarbeidet og god. Vi ser i konklusjonen at det ikke er systemsvikt, men brudd på individuelle arbeidsinstrukser som er årsaken, sier Johansen, som med andre ord mener at DNV-rapporten frikjenner Secora som selskap

– Har Secora brutt tillatelsen? spurte aktor Carl Graff Hartmann.

– Slik DNV beskriver det kan det tyde på at det skjedde brudd på tillatelsen, erkjente Johansen.

Knapp margin

I tingretten fortalte Johansen at behandlingen av forurensede masser ikke er noe nytt for selskapet, men at metoden med nedføring i rør til dypvannsdeponi på 70 meters dyp betegnes som nytt og spesielt.

– Det var også spesielt at dette er et miljøprosjekt hvor det stilles strenge krav, sa Ole-Johnny Johansen.

Secora har på det meste hatt rundt 50 mann i arbeid på prosjektet, som er det største selskapet har gjennomført.

Kontraktsummen på 125 millioner ble beregnet med veldig knapp fortjenestemargin.

– Vanligvis har vi et dekningsbidrag på ti til femten prosent, men den var på to til tre prosent for Ren Oslofjordprosjektet, fortalte Johansen.

Årsaken var at Secora mente konkurransen om prosjektet som stor og at dette ville være et referanseprosjekt for fremtidige jobber.

Ingen signaler

Ole-Johnny Johansen tar avstand fra eventuelle uregelmessigheter og er klar på at selskapet vil påta seg straffansvar hvis dette kan bevises. Han fremholder sterkt at han fikk noen signaler på at det ble dumpet ulovlig i Oslofjorden.

– Jeg har aldri på noe tidspunkt fått signaler om at noe var galt før bomben sprakk i media, sa Johansen som betegner prosjektet som vellykket.

– Fjorden har aldri vært så ren som den er nå og prosjektet har vært teknisk vellykket, sa Johansen.

Mudder og stein

Et sentralt tema i rettssaken er det såkalte steinrøret. Dette er et rør med større diameter som blir brukt til å føre ned stein og masser som ikke lar seg pumpe ned. Steinrøret kom først på plass i oktober 2007, men da hadde Secora jobbet med prosjektet i halvannet år. Steinrøret ble omtalt i prosjektnotater tilbake til august 2006, og kom på plass i et spleiselag mellom Secora og Oslo Havn.

Det store spørsmålet er hvordan Secora kvittet seg med massene som ikke lot seg pumpe ned før steinrøret kom på plass. Noe av massene er sortert ut og kjørt på landfyllinger, mens noe av massene er dumpet i overflaten ved Malmøykalven. Hvor mye er det opp til aktor Carl Graff Hartmann å overbevise tingretten om.

Syv uker

De andre Secora-ansatte skal forklare seg for tingretten denne uken, mens prosjektleder Torild Jørgensen trolig starter sin forklaring på mandag. Tirsdag vil Stig Føyen, som har etterforsket saken for politiet, forklare seg som første vitne.

Det er satt av syv uker til saken som går i rettssal 227 i Oslo tingrett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere