RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

B-mennesker til opprør


Annette Ræstad er kvinnen bak B-samfunnet i Norge. 13. november markerer samfunnet sin første kampdag på Ikea på Furuset. Foto: Tor Lie
Annette Ræstad er kvinnen bak B-samfunnet i Norge. 13. november markerer samfunnet sin første kampdag på Ikea på Furuset. Foto: Tor Lie
Torsdag 13. november markerer B-menneskene for første gang i verden sin egen kampdag.

FURUSET: B-dagen arrangeres blant annet på Ikeas varehus på Furuset, i forbindelse med at B-samfunnet starter opp i Norge.

Målet er å påvirke samfunnet til å åpne opp for individuelle søvnvaner og behov. B-samfunnet kjemper for at folk kan leve, sove og arbeide etter sin egen rytme.

På A-menneskers premisser

Mange er trøttere i vinterhalvåret enn ellers, men for de såkalte B-menneskene oppleves morgenene som tøffe hele året igjennom. Dette vil B-samfunnet nå gjøre noe med.

Inspirert av det danske B-samfunnet, med over 8000 medlemmer, har Anette Ræstad tatt initiativ til å starte opp B-samfunnet i Norge. Med seg på laget har hun Ikea, som vil slå et slag for individuell frihet på soverommet.

B-samfunnet skal sette viktigheten av å leve i sin egen rytme på dagsorden og tydeliggjøre hvor viktig våre ulike døgnrytmer og søvnbehov er for å fungere i hverdagen, sier Ræstad.

- Nå er samfunnet lagt opp på A-menneskenes premisser og det gjør B-menneskene til en undertrykt gruppe som aldri får tatt ut sitt fulle potensial.

Verdenslansering

Som først ut i verden lanserer hun nå B-dagen i samarbeid med IKEA.
B-dagen er en hyllest til individuelle døgnrytmer og det er på B-dagen vi skal markere at vi har kommet til Norge for å bli. B-dagen er det første skrittet på veien til et samfunn som aksepterer den enkeltes naturlige døgnrytme, sier Ræstad.
Allerede nå har Ræstad startet et opprop for B-saken på Facebook- gruppa B-samfunnet har hun fått sin støtte av nesten 1300 medlemmer og på bloggen
bsamfunnet.com har over 330 norske B-mennesker skrevet under for et mer fleksibelt samfunn.

De færreste har kyr

I Danmark har moderorganisasjonen B-samfunnet kjempet for et likestilt samfunn mellom A- og B-mennesker i flere år. Til nå har de blant annet fått innført et B-gymnasium, B-sertifiserte virksomheter som gjør det mulig for medarbeiderne å møte etter klokken 10.

Vi har latt oss inspirere av B-samfunnet i Danmark. Nå skal også Norge bli et friere samfunn for oss som ønsker å sove når kroppen har behov for det, sier Anette Ræstad.

- I gamle dager måtte folk stå opp med sola for å melke kyrne, men de færreste har kyr i dag og derfor er det tullete å presse folk inn i en døgnrytme som ikke passer kroppens biologiske behov.

B-kamp i Ikeas soveromsavdeling

B-samfunnet har store ambisjoner om å lykkes i Norge. Ikke minst fordi organisasjonen har fått støtte av soveromsspesialisten Ikea.

Søvn er det viktigste man trenger for å overleve i en travel hverdag. Vi er en tilrettelegger for at hver enkelt skal tilfredsstille sine individuelle søvnbehov og soveromsvaner. Nå oppfordrer vi alle til å signere oppropet på B-samfunnet.com for å sette viktigheten av en god natts søvn på dagsorden, sier kommunikasjonsrådgiver på Ikea, Håvard Løkke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere