*Nettavisen* Nyheter.

Baby-boom på Stovner

I januar i år ble det født 22 barn i bydel Stovner. Av dem har 21 med minoritetsbakgrunn.

Stovner:Bydel Stover opplever stor tilvekst av befolkning med minoritetsbakgrunn. Befolkning med minoritetsbakgrunn utgjør rundt en tredjedel av alle i bydelen. Tall fra fjorårets statistikkårbok for Oslo viser at det bodde 28 445 personer i bydelen ved årsskiftet. Av disse er 9199 innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn. Denne gruppen har den største veksten i bydelen.
- Av 22 barn som ble født i januar er det kun ett med etnisk norsk bakgrunn, sier Jorunn Oppsal, leder for helsestasjoner og skolehelsetjenesten i Bydel Stovner.

Godt over 70 prosent

Tallene fra januar kan være litt misvisende hvis man ser på dem isolert. På årsbasis fødes rundt 70 prosent barn med annen etnisk bakgrunn enn norsk i bydelen.
- Dette er vår virkelighet, sier Oppsal.
Nybakte foreldre med minoritetsbakgrunn flytter mye fra indre by til Bydel Stovner. Grunnen er i hovedsak at kvadratmeterprisen er lavere enn i byen.
- Man får mye mer plass for pengerne, og det er store og fine leiligheter her. Dessuten er det bra infrastruktur her med tanke på skoler og barnehager, sier Oppsal.
Ubalanse i forholdet mellom nyfødte barn med norsk og utenlandsk bakgrunn kan også skyldes det faktumet at etnisk norske flytter lengre ut av byen og kjøper eneboliger.

Møter utfordringer

Bydel Stovner har over lengre tid hatt stor tilvekst av barn med annen bakgrunn enn norsk. Dette medfører en del utfordringer for helsestasjoner.
- Det er viktig å si at det dreier seg ikke om noe ensartet gruppe. Det er store variasjoner blant minoriteter, særlig når det gjelder beherskelse av språket.
Noen av foreldre er ganske dårlige i norsk og har problemer med å forstå informasjoner fra helsestasjonen.
- Det er ikke like lett for alle å forstå det vi har å formidle. Vårt mål er at alle brukere skal få like god service. Derfor bruker vi mye tolk der det trengs.
Bydelen har også innført en ordning med minoritetsrådgivere. De som har behov for hjelp og forklaring kan henvende seg til servicetorget i bydelsadministrasjonen og få ting forklart på morsmålet sitt.

Ingen stor sak

Bydelsdirektør Maria Brattebakke mener at utfordringen skal ikke gjøres større enn den er.
- Vi i bydel Stovner har startet et prosjekt for barn i 4-5 års alderen som skal sørge for at barna kan mer norsk når de begynner på skole. Dessutten er vi den første bydelen som har innført gratis kjernetid i barnehagene.
Brattebakke forteller at bydelen har spesialtilpasset en god del av sine tjenester.
- Vi skal bare fortsette å bygge barnehager i takt med befolkningsutviklingen, sier Brattebakke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag