Bad uten frykt

Har du kost deg med badevannet her i Brekkedammen i sommer, kan du være trygg på at vannkvaliteten er bra. Arkivfoto

Har du kost deg med badevannet her i Brekkedammen i sommer, kan du være trygg på at vannkvaliteten er bra. Arkivfoto

Har du badet øverst i Akerselva i sommer, har du lite å bekymre deg over.

Klikk på bildet for å forstørre.

Avdelingsingeniør Anna-Lena Beschorner i Vann- og avløpsetatens tar vannprøver i Akerselva. Her litt lenger ned i elva, ved Eventyrbroa. Foto: Foto: Axel Bauer

AKERSELVA: Vann- og avløpsetaten (VAV) har det daglige oppsynet med hele ni større og mindre vassdrag i Oslo.

I badesesongen intensiveres innsatsen ytterligere og det tas ukentlige prøver i øvre deler av Akerselva, blant annet i Brekkedammen og Nydalsdammen, hovedsakelig for å oppdage eventuelle forurensninger fra avløpsnettet så tidlig som mulig.

SJEKK OSLOS BADETEMPERATURER HER!

– Hver onsdag henter vi inn prøver fra dette området. Prøvene analyseres og resultatene sendes videre til helsemyndighetene (Helse- og velferdsetaten), som gjør vurderinger og anbefalinger med hensyn til badevannskvaliteten, sier avdelingsingeniør Anna Lena Beschorner i VAV.

Gode resultater i år

Prøveresultatene i sommer har vært veldig gode, med stabilt lave bakterietall. I motsetning til i fjor sommer, da helsemyndighetene ved ett tilfelle valgte å fraråde bading i Nydalsdammen, har det i år ikke vært noen slike tilfeller.

I tillegg kartlegger VAV nå Akerselva helt ned til ring 2, med tanke på fremtidige badeplasser også langs dette partiet av elva.

Regn er et problem

Imidlertid er det mange faktorer som påvirker vannkvaliteten; den kanskje mest uforutsigbare er været. Nedbørsrike sommere gir generelt dårligere vannkvalitet.

– Utfordringene i fremtiden er store – klimaendringer kan gi mer og kraftigere nedbør enn byens ledningsnett er dimensjonert for. I tillegg er Oslo en by med kontinuerlig befolkningsvekst – noe som kan medføre økte utslipp fra avløpsnettet, sier Beschorner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.