RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Badeseanse ved lekteren

For å understreke at det er helt trygt å bade i Oslofjorden tok aktørene bak prosjektet "Ren Oslofjord" seg et forfriskende bad ved lekteren sist fredag.

Malmøykalven: Fredag i forrige uke inviterte aktørene bak dypvannsdeponiprosjektet med seg pressen på badetur til pumpelekteren ved Malmøykalven.

Sommerhilsen

Representanter fra Oslo Havn KF, Norges Geotekniske Institutt (NGI) og Statens Vegvesen kastet klærne og stupte ut fra lekteren gang på gang.

Dette er en sommerhilsen til Oslos befolkning, og en visualisering av de gode resultatene fra badevannsprøvene som ble tatt den 13. juni, sier prosjektleder i Oslo Havn KF, Torild Jørgensen.

Mange har uttrykt bekymring for kvaliteten på badevannet i forbindelse med oppryddingen av sjøbunnen i Oslo og dypvannsdeponiet.

Vi tar folks bekymring på alvor og synes det er viktig at vi nå kan trygge Oslos befolkning i forhold til badevannet nå når skoleferien har begynt, sier Jørgensen.

Prosjektlederen innrømmer at hun ikke er særlig begeistret for kaldt vann, men etter noen turer uti vannet virker hun fornøyd og foreslår å gjøre badeturen til en vane på fredager.

Dette er årets første bad for min del, men jeg håper godværet fortsetter slik at folk får badet og kost seg, sier Jørgensen.

Positive prøver

I forbindelse med mudrings- og deponeringsarbeidene i Indre Oslofjord gjennomfører NGI månedlige prøvetakinger av vannkvaliteten i badesesongen. Resultatene fra den siste prøvetakingen den 13. juni viser at vannkvaliteten er god.

Det ble tatt vannprøver av overflatevann fra fem badeplasser som ble analysert for tungmetaller, PAH (organiske tjæreforbindelser), PCB, TBT (organisk tinnforbindelse), mineralolje og partikkelmengde.

Det ble også tatt prøver i Bunnefjorden som indikerer det naturlige bakgrunnsnivået av metaller og organiske miljøgifter i området.

Resultatene av prøvetakingen viser for det første at badevannet er trygt, og for det andre at dypvannsdeponiet ikke påvirker vannkvaliteten, sier kontrollansvarlig i NGI, Arne Pettersen.

Konsentrasjonen av tungmetaller og organiske forbindelser på badeplassene er lavere eller på samme nivå som i Bunnefjorden.

Det ble også tatt prøver fra deponiområdet på flere dyp, og det ble ikke funnet kvikksølv i noen av prøvene.

Dette bekrefter at det ikke er spredning av kvikksølv og andre tungmetaller ut av deponiområdet, sier Pettersen.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere