*Nettavisen* Nyheter.

Baker'n baker pizza

Nabolaget i Birkelunden har gjort Robert Berntsson og Carl Fredrik Samson lystne på å holde steinovnen varm langt utover vanlig bakeri-tid. Foto: ELLEN RØNNING

Kakao og kanelboller topper fremdeles salget hos Samson i Birkelunden, men etter klokka 16.00 er det ikke lenger kanelbolleduften som dominerer lokalet.

Klikk på bildet for å forstørre.

PRIMA PIZZAOLO: Muhamet Elezi sørger for at kanelduft byttes ut med duften av steinovnsbakt pizza utover ettermiddagen. Foto: CARL FREDRIK SAMSON

BIRKELUNDEN: Det er ikke baker'n på hjørnet vi tenker på, når pizzalysten melder seg, men det vil Carl Fredrik Samson og daglig leder Robert Berntsson hos Samson i Birkelunden gjerne endre på.

– Vi jobber med deig og bruker steinovnen hele dagen, så hvorfor ikke lage pizza også, tenkte vi. Og hyret inn vår utmerkede pizzakokk – eller pizzaolo – Muhamet Elezi.

Femte generasjon Samson, denne gang representert ved Carl Fredrik, smiler bak disken der han gjerne tar et tak når han allikevel er innom bakeriet på Løkka. Og han fryder seg over utvidelsen av åpningstider og meny.

– Vi må jo kunne by på øl og vin til pizzaen, og det er ikke tilfeldig at filialen i Birkelunden ble første Samson i "moderne tid" som har skjenkebevilling. Det er jo et nabolag med mye liv på kveldstid også. Men det kan snart bli flere.

Carl Fredrik Samson forteller at det sysles med planer om å gjøre det samme både hos Samson på Gimle og i det aller første Samsonbakeriet på Egertorget, som er fra 1894.

UT PÅ TUR? Her får du tips til toppturer i Oslo

Smaksprøver i fleng

Daglig leder Berntsson er storfornøyd med mottakelsen pizza, øl, vin og åpningstider har fått.

– Vi delte ut rundt 400 pizzaer i løpet av en uke, for at folk skulle bli oppmerksomme på at det nå var en del av menyen her. Og tilbakemeldingene gjorde meg så glad! Det er så mange trivelige folk rund her. Flere har vært innom og spist pizza her etter smaksprøven, eller tatt den med seg hjem.

MITT OSLO: Møt ildsjeler og hverdagshelter i byen vår

Ettermiddagsmeny

Pizzamenyen byr på seks varianter; fire klassikere og to Samson-spesial.

– Vi setter selvsagt vår ære i at deigen skal være perfekt, det er jo faget vårt. Etter mye prøving har vi kommet frem til at deig som har ligget på kjøla i tre til fem dager smaker aller best, så da gjør vi det sånn.

Unge Samson smiler. Han liker å se at bakeriet har fått et kveldsliv også, synes det er gøy å gjøre noe nytt i bakeriet.

– Vi starter pizza- og alkoholservering fra 16.00 på hverdager, fra 14.00 søndag. Utover ettermiddagen og kvelden går det stadig mindre boller, kaker og kakao, og stadig mer pizza, øl – håndbrygget sådann – og vin. Kanelduften viker for parmesan, rødløk og chèvre.

Kanelbolle og rødvin

Berntsson bryter forsiktig inn.

– Noen nye kombinasjoner ser jeg også dukke opp, kakao og pizza eller kanelbolle og rødvin har vært sett på bordene her.

Det gir både ekstra energi og arbeidsglede å gjøre noe nytt i bakeriet, det er Samson og Berntsson skjønt enige om.

– Men vi har på ingen måte tenkt å "selge sjela vår", Samsons bakerier vil fortsatt ha hovedfokus på klassiske bakervarer, men noen vil altså tilby litt ekstra, sier Carl Fredrik Samson.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag