*Nettavisen* Nyheter.

Bakken er for alle

David Heyerdahl står ikke bare på snowboard. Han liker også å spille sjakk på fritiden. Foto: Foto: Guro Steine Røysi

Til tross for at sykdommen gir han redusert balanse og motorikk spenner CP-­rammede David på seg snowboardet, og kaster seg utfor bakken på Tryvann.

Klikk på bildet for å forstørre.

Heyerdahls funkissnowboard. Foto: Foto: Guro Steine Røysi

TRYVANN: – Jeg begynte med snowboard fordi jeg tenkte det kom til å bli spennende. Jeg har stått på slalåm tidligere, og i fjor ble jeg med i funkisklubben. Snowboard er en spennende sport og er veldig bra for kroppen, sier David Heyerdahl (29) fra Majorstuen.

En klubb for funksjonshemmede

Funkis Snowboardklubb er Norges største snowboardklubb som tilrettelegger spesifikt for mennesker med nedsatt funksjonsevne i alle aldere.

Klubben ble startet vinteren 2012 av ildsjeler i snowboardmiljøet og har i samarbeid med Norges Snowboardforbund etablert prosjektet Funkisplankekjøring hvor hovedmålet er å øke rekrutteringen, tilretteleggingen og integreringen av snowboard i Oslo og Norge rundt.

– Det er kjempebra det finnes slike tilbud som dette, sier Heyerdahl. I 2013 vant klubben prisen «Inkluderingsprisen» for deres gode innsats.

LES OGSÅ: Drilon (23) unnslapp døden, men mistet bestekameraten

Viktig tilbud

Arne Lein er forbundsleder for det Norges Handikapforbund. Han mener det er viktig for de handikappede å delta i forskjellige idretter, som andre mennesker.

– Rullestolbrukere sitter for det meste, det er da viktig å få blodet deres til å sirkulere. Et menneske som er helt friskt kan gå en tur i skogen, men for utviklingshemmede er det ikke like lett. Derfor er slike tilbud som funkissnowboardklubben essensielt, sier Lein.

– Det finnes mange muligheter, men de er begrenset. Det er mange muligheter der ute i samfunnet. Men på grunn av mangel på tilgjengelighet, fysiske forhold og transport kan ikke alle benytte seg av tilbudene, sier Lein.

LES OGSÅ: Drømmer om OL i Oslo

Cerebral Parese

Cerebral parese (CP) er en biologisk hjerneskade som man får før man fyller to år. Sykdommen fører til sviktende kontroll av muskelbevegelse som kommer av en skade i hjernen.

– Sykdommen gjør at jeg sliter veldig med balanse og motorikk, sier Heyerdahl.

I følge Norsk Helseinformatikk vil to av 1000 barn som fødes i Norge ha eller få CP.

– Folk kan være veldig skeptiske når de først møter meg, fordi jeg er annerledes. De dømmer meg. Men det pleier å gå seg til etter en stund når de først tar seg tid til å bli kjent med meg.

– CP påvirker hverdagen min i en ganske stor grad, men jeg er veldig heldig fordi jeg kan ha en jobb, sier Heyerdahl, som er saksbehandler på nasjonalt ID-­senter. 29-åringen kan ikke jobbe i full stilling, fordi sykdommen gjør at han fort blir trøtt og sliten.

LES OGSÅ: Ser du hva Elmer (16) gjør her?

Godt miljø

– Da jeg begynte her kjente jeg ingen som drev med det samme. Vi har et godt miljø i denne klubben, og alle er veldig inkluderende så det var ingen problem. Jeg har nå fått mange venner her, sier Heyerdahl.

Snowboard kan være veldig utfordrende å stå på når man har CP, nettopp fordi sykdommen utfordrer balanse og motorikk.

– Etter litt trening ble det lettere, sier Heyerdahl, som bruker mye krefter på hver snowboardtrening. Rullestolbrukere kan også være med på treningen. Det finnes snowboardutstyr til dem også, nemlig en stol med skibein under.

Før var Heyerdahl medlem i Oslo handicapidrettslag. Der driver de mer med basketball og lignende sport.

– Det var kjempemorsomt, men nå trives jeg med å stå på snowboard i funkiskubben.

LES OGSÅ: Tyver stjal 17 handikapkort

LES MER FRA UNGDOMSREDAKSJONEN!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.