Bakkerud gård under Lambertseter

Mannen til venstre er Sigvart Svenningsen (1869-1944) som nok drev Bakkerud før krigen. Han var opprinnelig husmann på «Enden», en plass litt sør for Bakkerud. Damen er Agnes Svenningsen (1871-1952) kona til Sigvart. Hun var Espen Carlsens bestemors søster. Agnes og Sigvart fikk 12 barn. Han som spiller trekkspill er sannsynligvis deres yngste sønn Arne (1914-1988). Arne og kona Gudrun var de siste som bodde på Bakkerud før stedet ble ekspropriert og de fikk tildelt ny leilighet i en blokk rett ovenfor Bakkerud i Lambertseterveien. Foto lånt av Espen Carlsen.

Mannen til venstre er Sigvart Svenningsen (1869-1944) som nok drev Bakkerud før krigen. Han var opprinnelig husmann på «Enden», en plass litt sør for Bakkerud. Damen er Agnes Svenningsen (1871-1952) kona til Sigvart. Hun var Espen Carlsens bestemors søster. Agnes og Sigvart fikk 12 barn. Han som spiller trekkspill er sannsynligvis deres yngste sønn Arne (1914-1988). Arne og kona Gudrun var de siste som bodde på Bakkerud før stedet ble ekspropriert og de fikk tildelt ny leilighet i en blokk rett ovenfor Bakkerud i Lambertseterveien. Foto lånt av Espen Carlsen.

Nordstrands Blad fra 26. februar 1960 hadde en artikkel om Bakkerud gård med overskriftene: «Har mistet jordveien – nedriving fryktes.» Utviklingen krever sin rett, men vi gruer, sier ekteparet Svenningsen.

Bildet er tatt fra broen der Lambertseterveien går over E6. Mens jeg tok bilder, kom en lastebil høyt opp i luften, falt ned i motgående kjørefelt, delte en bil i to og drepte sjåføren. Det kom i Nordstrands Blad at jeg sto der for å ta bilde til en ”Aktuell Historie” om Bakkerud. Espen Carlsen så dette og sendte meg en hyggelig mail der han fortalte at hans bestemor, Johanne Andersen (1887-1964), kom derfra. Hun var en av en søskenflokk på 11. Espen sendt meg også noen fine bilder fra stedet.

Et riktig gammelt bilde av Bakkerud gård. Foto lånt fra Espen Carlsen.

Bakkerud fra 1967. Bygningene ble revet i 1975. Foto lånt av Espen Carlsen.

Jeg gjengir artikkelen:

Hvor?

Vend ryggen til Lambertseter. I østlig retning nedenfor Lambertseterveien, bokstavelig talt for drabantbyens føtter, ligger tradisjonsrike Bakkerud gård.

Stemning

Når en ser gamle bilder av Bakkerud er det ikke vanskelig å fornemme stemningen. En venter å høre Dagros raute fra fjøset, en venter å se Blakken kaste på hodet og vrinske mot Abildsødalen.

Gårdshunden ligger julefredelig på tunet og gnager bedagelig på noen beinrester. Et lite sekund. Så tramper en flokk travle mennesker tvers over jordet. Kaldt og ufølsomt over bondens mark. Nå er det lov. Hvem tenker på bonderomantikk og småbrukeridyll? For pokker, bussen fra Abildsø går om tre minutter! Plutselig ingen Dagros, ingen svunnen tid. Men en ser Lambertseter. Kolosser av bygninger. Upersonlige murstenshus som truer med å velte nedover skråningen og sluke småbruket med hud og hår.

Det synger på siste verset

Jordveien er gitt opp for lang tid siden. På låven står bare triste rester og levninger av maskiner og redskap.

– Ble for mye tråkk, konstaterer mannen i huset, Arne Svenningsen. – Det er trist, men selv tradisjoner må vike plass for utviklingen. Det er vel det riktige også.

– Facts om bruket?

– Ja, Bakkerud gård tilhørte egentlig Lambertseter gård. Men da kommunen overtok Lambertseter gikk dette ut av «familien». Det har nå vært Ekebergbanens eie i mange år. Jeg er født og oppvokst på Bakkerud, og gården er drevet av familien helt siden oldefars tid. For 80 år siden ble de gamle husene revet og de “nålevende” bygget.

– Er ikke det litt upraktisk å bo i slike gamle hus?


– Naturligvis. Men det er allikevel alle tiders. Vi vil ikke bytte med alt i verden. En kan ikke få i både pose og sekk. Her er så mye positivt at det mange ganger oppveier kravet om en moderne bolig.

– Planer om nedriving?


– Det har vært en del frem og tilbake. Hva det blir til er enda ikke klart. Vi frykter nedriving, men la oss ihvertfall håpe det blir riktig lenge til! Slutter Svenningsen.

Vi forlater det lille, koselige huset. De kraftige bjelkene, det lave taket, små vinduer. Vi har møtt en stemning som knapt neste generasjon får oppleve. For oppe på berget ligger drabanten på lur med sultne kjever som truer med å klappe sammen om Bakkerud og tradisjonene.

Dette sto i vår avis for 50 år siden, Svenningsen aksepterte at tradisjoner må vike for utviklingen og slik er det i sannhet gått.

Tidligere tider

Bakkerud var muligens en tidlig middelaldergård som var lagt øde i seinmiddelalderen. Alt i 1723 er plassen Bakkerud nevnt som husmannsplass under Lambertseter, ryddet og bebygd.

Ole Olsen og Karen Jonasdatter bodde på Bakkerud i 1865. De to eldste sønnene var dagarbeidere og ugift. Det var også to yngre sønner som bodde hjemme. I tillegg bodde tre døtre på plassen. Med såpass mange i husholdet, var det godt å ha 5 kyr på båsen og 6 sauer. Utsæden var mer sparsom, ¼ tønne bygg, ½ tønne havre og 3 tønner poteter.

Under krigen i 1940

Den 11. april 1940 marsjerte tyske soldater inn på Lambertseter Kringkaster. Det var et underlig syn. Mange av soldatene var overlevende fra Blücher og hadde ikke annet på seg enn det de fikk med seg fra båten.

Tyskerne beordret Arne Svenningsen til Festningsplassen på Akershus med hesten sin. Arne og hesten ble sendt hjem med en gang. Men friheten varte ikke så lenge for den nyinnkjøpte hesten. Noen dager etter kom politiet på døra og beordret hesten til tjeneste på Lambertseter. Da protesterte Arne Svenningsen. Det ville ikke bli lett å drive Bakkerud uten hest. Argumentet veide tungt, for ordningen ble slik at hesten pro forma var melkekjører på Lambertseter gård, mens den i realiteten fortsatte som arbeidshest på Bakkerud.

Ultimatum

Arne Svenningsen fortalte at tyskerne etter en tid ga Bakkerudfolket valget mellom å klare seg med det som småbruket produserte, eller å selge produktene til okkupantene og få rasjoneringskort tilbake. De valgte å leve av det jorda og dyra ga.

Europaveien kommer

I 1977 ble den nye Europaveien mellom Abildsø og Skullerud åpnet, etter år med strid og planlegging. Nå måtte turveien til Østmarka følge brua over motorveien. Husmannsplassen Bakkerud var blitt revet vinteren 1975.

PS.:

Lansering av bok

Jeg er flere ganger blitt spurt om det kommer noen bok i år. Ja, det gjør det. Forleggeren, Even Saugstad på Sandbakken er i full fart med bokarbeidet. Årets bok blir lansert i november, nærmere bestemt onsdag 3. november på Sjømannsskolen. Alle er velkommen til lanseringsfesten, men selvfølgelig spesielt velkommen er alle leserne av «Aktuell Historie».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag