*Nettavisen* Nyheter.

Banebrytende på forebygging

ROSES: Politimester Hans Sverre Sjøvold og justisminister Grete Faremo roser stasjonssjef Janne Stømner og resten av Manglerud politistasjon for det forebyggende arbeidet. FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN Foto: FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

Justisminister Grete Faremo er mektig imponert over det Manglerud politistasjon har fått til. Nå vil hun jobbe for å spre metodene til resten av landet.

Klikk på bildet for å forstørre.

OPPFØLGING: Pål Ebbestad leder Oppfølgingsteamene og kan fortelle om en rekke suksesshistorier.

MANGLERUD: Justisministeren gjestet politistasjonen mandag og fikk en innføring i forebyggende avsnitts jobbing med Oppfølgingsteam og Trygghetsprogrammet.

– De jobber systematisk og engasjert og kan vise til resultater i forebygging av radikale og voldelige miljøer. Dette står det respekt av, sier Grete Faremo.

Trygghetsprogrammet fokuserer på unge ofre for kriminalitet og veileder dem til å få tryggheten tilbake.

– Det er essensielt å ta tak i ofrene, også for å unngå at disse senere blir gjerningsmenn, noe de kan bli i angst og redsel, sier Faremo.

Suksess med oppfølging

Faremo og de andre deltakerne fikk også høre om oppfølgingsteamet som skal hindre at unge lovbrytere faller tilbake til kriminalitet.

– Oppfølgingsteam gir god støtte for å hindre tilbakefall og for at unge lovbrytere kan gjøre opp for seg, sier Faremo.

Pål Ebbestad er leder for oppfølgingstemaet på stasjonen. Han forteller om et opplegg som ligger i grenselandet mellom straff og hjelp og skal hindre tilbakefall.

– Vi skreddersyr tiltak til den enkelte slik at de skal få livet sitt tilbake. Av de 25 som har vært gjennom programmet evnet én ikke å benytte seg av tilbudet, to har begått ny kriminalitet, mens 23 har unngått å begå ny kriminalitet, sier Ebbestad stolt.

Les også: Ungdommen nå til dags er snillere enn før

Skal spre metoder

Nå skal metodene som er utarbeidet på Manglerud politistasjon ut i resten av hovedstaden og landet.

– Manglerud politistasjon har en systematisk og metodisk tilnærming til dette som både enkeltpersoner og nasjonen er tjent med. Politimesteren er i gang med arbeidet for å gjøre dette til en metode for hele Oslo, og så skal vi gjøre dette tilgjengelig for hele landet, sier Faremo.

– Her jobbes det godt og jeg er veldig oppløftet av det store engasjementet på stasjonen her, legger justisminister Grete Faremo til.

Banebrytende

– Det er hyggelig med nasjonalt fokus på dette. Manglerud politistasjon er banebrytende på kriminalitetsforebygging og har et unikt engasjement og fokus på dette, sier politimester Hans Sverre Sjøvold.

Han understreker at også andre politistasjoner i Oslo er gode på forebygging, men at metodene som brukes må deles og utvikles.

– Vi må få til en arena for erfaringsutveksling og dette jobber vi med nå, sier Sjøvold.

Stasjonssjef Janne Stømner på Manglerud politistasjon er svært fornøyd med dagen.

– Dette er veldig spennende og motiverende for oss at de vil høre om hvordan vi jobber og hvilke verktøy vi bruker, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.