*Nettavisen* Nyheter.

Bankende hjerter for Afrika

Iram Haq.

Terese Mungai (30) og Issaka Sawadogo (42) pryder tv-aksjon-reklamer i alle Norges hjem. – Det handler om vårt bilde av Afrika, sier de.

Klikk på bildet for å forstørre.

Issaka Sawadogo fra Frogner og Terese Mungai fra Gamlebyen fryder seg over å bidra til årets TV-aksjon på NRK. FOTO: JULIE MESSEL

Klikk på bildet for å forstørre.

Generalsekretær i CARE Norge

Klikk på bildet for å forstørre.

Terese Mungai og Issaka Sawadogo spiller i TV-reklamen for årets store innsamlingsaksjon. FOTO: JULIE MESSEL

SOLLI PLASS: – Utenfor Afrika har vi en tendes til å se på Afrika som et fattig stakkarslig kontinent, uten ressurser. Men her bor stolte folk som ikke trenger å bli synes synd på, sier skuespilleren fra Drammensveien – opprinnelig fra Burkina Faso – Issaka Sawadogo.

Sammen med kollega Terese Mungai, født i Kenya og bosatt i Gamlebyen, gjør han sin innsats for årets tv-aksjon på Nrk, ved å spille i reklamefilmen for den humanitære organisasjonen Care og deres bistand sentrert rundt mikrokreditt og lån til kvinner, i afrikanske land.

Reklamen ruller daglig over norske tv-skjermer, og forteller den korte historien om en kvine, som uten mannens viten har kjøpt en ku for å tjene til livets opphold.

Kvinner

Tv-aksjonens budskap er at hjelper du en kvinne, hjelper du langt flere enn dersom du hjelper en mann.

Programmet skal hjelpe 500 000 mennesker, og midler fra tv-aksjonen skal brukes til å starte programmer som hjelper kvinner med økonomisk utvikling og kvinnelig lederskap. Fokus vil være på opplæring i helse og ernæring, mobilisering av menn for å styrke kvinners rettigheter og lese- og skriveopplæring, opplyser Care Norge.

Care støtter i dag 7352 spare- og lånegrupper med over 200 000 medlemmer i Niger.

– 97 prosent av kvinnene sier arbeidet har gitt dem bedre inntekt. De tjener penger som bidrar til å dekke husholdningens behov, de greier å spare og får økt inntektene sine. De har råd til å kjøpe både arbeidsutstyr og dyr, opplyser Marte Gerhardsen, generalsekretær i Care Norge.

Hun understreker at gruppene driver nesten 300 kornbanker som er svært viktige for å hindre nye matkriser og sult. 97 prosent av medlemmene forteller at de deltar aktivt i saker om angår deres lokalsamfunn, som bygging av skoler, moskeer, og dugnadsarbeid.

Utdanning

Mongai og Sawadogo er enige om at et å hjelpe kvinner er noe av det smarteste man kan gjøre.

– Da Jan Otto Wig i Nrk promotion lurte på om jeg kunne tenke meg å være med på denne reklamen var jeg jublende glad for at temaet og målet for tv-aksjonen nettopp var kvinnerettet bistand, sier Mungai.

– For meg er likevel kanskje det viktigste man bør satse på på det afrikanske kontinentet utdanning. Utdanning, utdanning, utdanning – det er det som kan gi Afrika en ny framtid, understreker han.

Begge skuespillerne er glade for å jobbe med noe så konkret som tv-aksjonen, likevel er bistandspolitikk avanserte greier.

– For meg handlet dette om en mulighet til å være med å portrettere et land og dets folk, sier Mungai.

– Jeg har hatt mange runder med meg selv. Hvordan fungerer bistandsmidler, hvor mye midler kommer frem, hva slags informasjon får vi her, hva endrer faktisk tv-aksjonmidlene i landene som mottar bistanden, sier hun.

En ære

– Men det var uansett en stor glede å komme til Rwanda, der vi gjorde innspillingen, og se hvordan lokale Care-ansatte hadde sine meninger om hvordan dette skulle gjøres, om hvordan det rwandiske folket kan portretteres. Det er ikke snakk om at vestlige medier kun kommer med sine referanserammer og fordommer mot hvordan Afrika ser ut og fungerer, sier Mungai.

Care-ambassadør Iram Haq (33) er glad for å være med på tv- aksjonen.

– Jeg synes det er en ære, det må jeg virkelig si. Jeg ble så glad da de spurte, og tenker hele tiden, er det noe mer jeg kan gjøre, hvordan kan jeg bidra. Jeg synes tv-aksjonen er fantastisk, og om jeg ikke skal være på tv i Care-regi, skal jeg i alle fall gå med bøsse. Du skal vel gå med bøsse du og? Alle bør gå med bøsse, slår Haq fast.

– Det trengs bøssebærere til alle bydeler 18. oktober!

Det viktigste i Afrika bør være utdanning, utdanning og utdanning

Issaka Sawadogo

Annonsebilag