*Nettavisen* Nyheter.

Bare en lek?

Lørdag spiltes de siste finalene i årets Norway Cup på Ekebergsletta. Det var mange "skråstrek-lag" i årets cup. Grei/Linderud og Bjerkealliansen var bare to av lagene som viser at samarbeid mellom klubber nytter. Begge lagene gjorde det meget bra og kunne dra hjem fra cupen med edelt metall i bagasjen.
Samarbeid på tvers av klubber er fornuftig. Men det er viktig å ikke glemme at fotball skal være moro, spesielt for de yngste. Norway Cup er et breddefotball-arrangement hvor det viktigste som kjent ikke er å vinne, men å delta. Det er klart at det ikke er noe gøy å ryke ut av finaler på straffekonkurranser, men unge kommer seg ofte fort over et tap.
Det er ikke bare i de yngre klasser at klubber har slått seg sammen. Enkelte Vålerenga-patrioter ler av at Lyn har inngått et samarbeid med Groruddalen og andre småklubber i Oslo-området, men dette er en løsning som fungerer. Talenter fra ulike deler av Oslo kommer sammen og får utvikle seg og hverandre. Samarbeid på tvers av klubber for å samle talenter er fruktbart på et høyere nivå for å skape gode lag.
Men det er skremmende å se utviklingen som viser at fotball ikke lenger bare handler om å ha det gøy, spesielt i barnefotballen. Årets Norway Cup har ikke bare vært gode nyheter om barnefotball, smil og lek. Når dommere blir slått ned, vitner det om at noe ikke helt er som det skal.
I år var det også dopingkontroll under Norway Cup for første gang.
Etter at Grei/Linderuds jentelag hadde dratt i land finaleseieren på Ekebergsletta, måtte noen av lagets 15-åringer dopingtestes. Dette er et signal om at barn og de som følger barnefotballen ikke lenger bare ser på fotball som en lek. Et stort press på unge skuldre om å vinne og få spille på et toppet lag, kan føre til at unge må bruke kunstige tilskudd for å bli best og for å få delta.
Det er viktig for fotballedere, foreldre og foresatte å få sine håpefulle til å forstå at fotball ikke er et spill om liv og død. At det går an å tape og vinne med samme sinn. Måten å gjøre dette på er å la alle spille, og at vi som voksne også skjønner at det viktigste ikke alltid er å vinne, men å delta.

Det er viktig for fotballedere, foreldre og foresatte å få sine håpefulle til å forstå at fotball ikke er et spill om liv og død

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag