RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bare såååå 2009


En gang for lenge siden var Symbian og S60 det ledende menysystemet for smarte telefoner. Slik er det ikke lenger.
En gang for lenge siden var Symbian og S60 det ledende menysystemet for smarte telefoner. Slik er det ikke lenger. Foto: Foto: Audun M. Solheim
Nokia C6 er ingen dårlig mobil, men Symbian og S60-menyer er avleggs.

AMOBIL.NO: Trykkskjermtelefoner vokser nærmest på trær i disse dager. Like vanlig er ikke telefoner som i tillegg har et fullt QWERTY-tastatur. Nokia C6, eller mer presist, Nokia C6-00, er nettopp en slik telefon.

Her får du både en trykkskjerm med brukbar størrelse, samt et full tastatur med norske bokstaver.

Skal vi sammenligne C6 med en annen Nokia-telefon, vil vi heller si den ligner på Nokia N97 Mini.

Les test av Nokia N97 Mini her

Tastaturet på Nokia C6 skjuler seg under telefonen, og skyves frem på siden når du vil ha en bedre tasteopplevelse.  "Skjuler seg" er forøvrig en noe upresis beskrivelse, for C6 tilhører de mer fyldige mobiltelefonene.

Test og videoNokia N8 - Endelig en fet mobil fra Nokia

Etterfølger er allerede lansert

Med navnet C6-00 lurer du kanskje på hva som kommer senere. C6-01, som vel må sies å bli en etterfølger, er allerede lansert, men kommer ikke i butikkhyllene før senere i år.

Sniktitt: Nokia C6-01 og C7 - Sosiale telefoner fra Finland

Enn så lenge er det altså C6-00 som gjelder. C6 er utstyrt med de velkjente S60-menyene. Dette er stabile og funksjonsrike menyer, men de er ikke helt tilpasset livet i en trykkskjerm-verden.

For eksempel er skjermen resistiv, noe som ikke gir en like flytende brukeropplevelse som på skjermer som reagerer på berøring.

At du ikke har forskjellige sider som du kan veksle mellom ved å bla sidelengs, er heller ikke optimalt.

Det samme gjelder dobbelttrykk i menyen, som ofte er nødvendig for å få utført de valgene du ønsker.

Mye for pengene

Bare sorgen er det allikevel ikke. C-serien indikerer at her har vi en telefon hvor du typisk får mye for pengene uten for mye fiksfakserier. Og drøye to tusen for en telefon med trykkskjerm og fullt tastatur er da heller ikke så ille.

For den prisen får du en godt sammenskrudd telefon med gode telefonfunksjoner. Batteriet er midt på treet, og vi måtte frem med laderen hvert annet eller tredje døgn.

Hvis du ivrig bruker funksjoner som den innebygde GPS-en, er koblet på trådløse nett, bruker Bluetooth eller hører på musikk eller radio, må du nok regne med å lade enda oftere.

Les også: Denne mobilen er litt norsk

Vanlig minijack

Musikkspilleren er på det jevne, og det samme kan sies om de medfølgende hodetelefonene. Siden C6 har vanlig minijackkontakt, kan du enkelt bruke dine egne hodetelefoner.

Ladekontakten er derimot sær (i den grad du kan kalle en forholdsvis utbredt Nokia-ladeplugg sær).

Du må nemlig bruke en egen lader, mens Micro-USB-kontakten kun brukes til dataoverføring.

Smart Symbian

Siden S60-menyene er Symbian-baserte, kan du laste ned og installere ekstra programmer til C6.

Noen programmer er ferdig installert, for eksempel Quickoffice for å åpne dokumenter, et tegneprogram og spillet Bejeweled.

Vil du ha en brukbar trykkskjerm kombinert med fullt tastatur, er Nokia C6 intet dumt valg dersom du skal ha telefon nå. Bortsett fra at menyene ikke henger med i tiden, har den ingen alvorlige feil eller mangler.

Fra forumet: "Altså dette er da en n97 mini (bare noe dårligere og dyrere?)"

Symbian^3-grensesnittet

Har du god tid ville vi nok allikevel vurdert å vente til Nokia C6-01 dukker opp for å se hva den og det mer moderne Symbian^3-grensesnittet har å by på. Da får du en telefon som forhåpentligvis ikke er utdatert allerede når du kjøper den.

Alternativ kan du bruke omtrent like mye penger og kjøpe den Android-baserte Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro, forutsatt at du klarer deg med en liten skjerm og et bittelite tastatur.

Les hele testen av Nokia C6 på Amobil.no

Les også disse artiklene:

Android Market har passert 100 000 apps

Disse GPS-ene styrer deg unna køene i sanntid

Google har fått en diger kakemann

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere