RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barn blir fjernet fra ventelisten


Petter (4) og Magnus (2) Storhaug Wullum har ikke fått plass i samme barnehage. De har ikke engang fått plass i samme bydel. Foreldrene Henning Storhaug og Hege Wullum fortviler hjemme på Nordberg. Foto: Karl A. Kjelstrup
Petter (4) og Magnus (2) Storhaug Wullum har ikke fått plass i samme barnehage. De har ikke engang fått plass i samme bydel. Foreldrene Henning Storhaug og Hege Wullum fortviler hjemme på Nordberg. Foto: Karl A. Kjelstrup
Brødrene Petter (4) og Magnus (2) må gå i barnehage i hver sin bydel.

NORDBERG: Da Hege Wullum og Henning Storhaug flyttet fra Grünerløkka til Nordberg i fjor høst, søkte de samtidig om å få overflyttet de to sønnene sine fra barnehagen i Bydel Grünerløkka, til Langmyrgrenda barnehage i Nordre Aker, bare et steinkast unna rekkehuset de flyttet til.

Tatt ut av køen

I mars fikk de beskjed om at storebror Petter har fått plass fra august, men at minstemann Magnus sto med søskenprioritet på ventelisten, og god muligeht for å få plass.

Stor var forbauselsen da Wullum senere fikk beskjed av bydelen om at Magnus og andre barn med prioritet på ventelisten var tatt ut av søknadsprosessen, siden han allerede hadde en kommunal barnehageplass – på Grünerløkka.

– Barn født før 31. august 2009 som har en lovmessig rett på barnehageplass og som er førstegangssøkende, skal i følge bydelen prioriteres før barn med kommunal barnehageplass som ønsker seg over til nye barnehager i Oslo kommune, sier mor Hege Wullum.

Både hun og mannen Henning går en hektisk høst i møte.

– Det sier seg selv at dette ikke går opp i hverdagen uten at en må arbeide redusert. Etter nettopp å ha flyttet er ikke det noe vi har anledning til, sier Storhaug.

Hadde ikke sagt ja

– Hvor står det at barnehageforskriften skal tolkes slik hovedopptaket er gjennomført i år? Jeg har blitt fortalt at dette ikke var praksis i fjor. Vi hadde neppe takket ja til plass til Petter dersom vi hadde visst at Magnus var tatt ut midt i hovedopptaket. Det er tross alt lettere å levere to barn på Grünerløkka enn å ha to barn i barnehager langt fra hverandre, sier Wullum.

Hun mistenker praksisen for å være kommunens måte å oppnå full barnehagedekning på, «på papiret».

– Men full dekning på hvilke premisser? Det hjelper lite når man blir stående med en plass man ikke har mulighet til å benytte seg av.

– Helt urimelig

Bystyrerepresentant Ivar Johansen (SV) reagerer på praksisen.

– Det virker helt urimelig. Her endres reglene fra et år til et annet. Det blir fryktelig uforutsigbart, sier Johansen, som deler Wullums syn på at praksisen virker som en enkel måte for kommunen å nå målet om full barnehagedekning på.

– Jeg mener det saklige aspektet her er viktig. Hverdagen skal gå i hop for denne familien, men det blir vanskelig med barna så langt fra hverandre. De blir heller ikke integrert i sitt nærmiljø på denne måten, sier han.
 

- Må komme i mål med opptaket

– Etter hovedopptakets slutt 31. august, vil disse barna igjen være med i opptaket.

Det sier Magnus Halle, byrådssekretær for byråd for kultur og utdanning, Torger Ødegaard (H).

– Vi må gi alle med lovfestet rett til plass et tilbud i løpet av hovedopptaket. På det punktet ligger vi bedre an enn i fjor. 375 barn (pr. 11.06, i Nordre Aker er tallet 38 pr. 17.06, journ.anm.), av totalt 6991 søkere med lovfestet rett mangler tilbud, mot 6-700 i fjor, sier Halle, som er helt sikker på at alle som har krav på det – de som fyller ett år innen 31.08. – vil få et tilbud før hovedopptaket avsluttes.

Søknadene til barn som Magnus blir ikke vurdert flere ganger i hovedopptaket.

– Men senest 31. august vil de igjen bli vurdert. De har ikke mistet sin prioritet i barnehagekøen – og erfaringen er at mange plasser blir ledige i løpet av sommer og høst. I 2009 var Oslo for første gang ett opptaksområde, så opptaket var i en mellomperiode. Praksisen i år er den som vil gjelde fremover, sier Halle, som beklager hvis regelverket ikke har vært tydelig nok.

Han erkjenner likevel at problemer som den familien på Nordberg har havnet i er problematisk. – Det harvi ingen problemer med å forstå. Og denne type tilbakemeldinger tar vi med oss når opptakspraksisen skal revideres, sier han.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere