Barn og unge blei ofra i budsjettet

Hjørdis Johnsen protesterte mot nedleggelse og flytting av Grønland flerkulturelle eldresenter. - Vi er mange, sa hun.

Hjørdis Johnsen protesterte mot nedleggelse og flytting av Grønland flerkulturelle eldresenter. - Vi er mange, sa hun. Foto: Lars Roar Rud

Nærmiljøsenteret på Tøyen, Jordal ungdomsklubb og Kampen barnepark måtte ofres da Bydel Gamle Oslo kuttet i bydelsbudsjettet torsdag kveld.

Klikk på bildet for å forstørre.

Grønland flerkulturelle eldresenter var sterkt representert under kuttmøtet til Bydel Gamle Oslo. De frykter senteret enten flyttes eller legges ned.

Klikk på bildet for å forstørre.

De eldre hadde samlet seg foran bydelshuset med plakater og protester mot nedleggelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Randi Røvik fra SV advarte mot at KVP kan være en tikkende økonomisk bombe i bydelen.

GRØNLAND: Det var en alvorstynga forsamling av bydelspolitikere som måtte ta den tunge jobben med å kutte i populære tiltak. Kvalifiseringsprogrammet i NAV får mye av skylda for at utgiftene har begynt å løpe løpsk. Minusen er på 22 millioner kroner.

– Staten og byrådet må ta delt skyld for dette. Vi må samarbeide med dem for å få dette på plass, sa BU-leder Hans Christian Lillehagen.

Må kutte

Bydelsmøtet var fylt til randen av mennesker som rammes av bydelens kutt. De fleste kom fra Grønland flerkulturelle nærmiljøsenter. Den saken er utsatt til neste møte. Bydelen inviterer til dialogmøte 20. mai om videre drift. Det kan være aktuelt å tilby de eldre et forsamlingslokale, men legge ned eldresenteret. Likevel, budskapet fra de eldre var klart.

– Vi protesterer mot nedlegging og flytting, og vi er mange. Integreringen må fortsette, sa Hjørdis Johnsen til klappsalver.

Malik Bashir holdt appell på vegne av Norsk-Pakistansk eldreforening. De bruker eldresenterets lokaler på kveldstid.

– 40-50 samles der hver gang. Vi har ingen andre steder å dra, fortalte han.

Saken utsatt

Nærmiljøsenteret på Tøyen var blant tiltakene som blir kutta. Det samme med Kampen barnepark og Jordal ungdomsklubb, som må inn på mindre lokaler. Blant tiltakene som blir skåna er Kafé Jordal, metadonkonsulent, booppfølging og innsatsteamet.

Roser alle partiene

Les andre budsjettsaker her:

Skjebnemøte

Svære kutt

Kuttene må gjøres fordi bydelen har fått NAV sitt kvalifiseringsprogram (KVP) tredd nedover hodet. Utgiftene til sosialhjelp skulle egentlig gå ned, men det har ikke skjedd. Samtidig har bydelen fått kun 160 KVP-plasser, mot 280 som var forespeila. Det betyr økte utgifter for bydelen. KVP-bomben utgjør alene 7,5 millioner kroner.

– Det er svært trist at bydelen må kutte på grunn av utgifter vi ikke rår over. Vi får merutgifter for lovpålagte oppgaver. Økonomien vår er svært pressa. Hvert tredje barn i bydelen er fattig, så egentlig trenger vi mer midler, sa Bettina Thorvik fra Ap.

Hun var ikke alene om å fortvile over at bydelen uforskyldt får økte kostnader. SVs Randi Røvik frykter at KVP-programmet til NAV blir en tikkende utgiftsbombe for bydelene i Oslo.

– Det er avgjørende at vi finner en løsning på dette. KVP er en rettighetslov, hvor folk har krav på tiltak. Jeg frykter det blir ytterligere kostnader fremover, sa Røvik.

Høyre deler de rødgrønnes bekymring.

– Dette er en trist sak som skyldes at vi får reduksjon i tilskuddet til KVP. Sterkt beklagelig. Det er aldri gøy å måtte velge mellom gode tiltak, kommenterte Øyvind Såtvedt.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.