*Nettavisen* Nyheter.

Barn og unge i Oslo blir taperne i investeringsleken om Holmenkollen

Så er vi i gang igjen med den evinnelige dragkampen om idrettsmillionene til prestisjeanleggene i Oslo. Hørt om det før - Holmenkollen for net'e gang, så Bislet og flere andre. Flott blir det, så la oss ikke bruke tid på det. Ei heller at dette kan være investeringer som gagner både land og folk.

Den store utfordringen som er knyttet til dette, er ikke ukjent - noen må betale for nasjonal prestisje. Når det gjelder idrett synes det som om Oslo er dømt til å betale for slike herligheter. Så er vel alt er ved sitt vante, også denne gangen når det gjelder regningen for nye Holmenkollen. Slike debatter om anleggene starter med "vår ære og vår makt" og etter mye viderverdigheter lykkes det pampene i Norske Idrett sammen med profilerte politikere å lose regningen inn til Oslos skattebetalere - Svarte Per igjen. På sidelinje står Staten og Idretts - Norge og vinker. Mange er de når det skal være høytidelig åpning og glassene heves.

Det sies ikke mye om hvem som virkelig er de store taperne på prestisjeprosjektene. Budsjettet til idrett i Oslo kommune har riktignok vært økende de siste årene, men for oss som har vært med noe år vet vi allikevel at andelen som blir til overs til nærmiljøanlegg ikke har blitt spesielt mye høyere. Pengene til vedlikehold er nærmest fordunstet. Det har riktignok være noen gode år med investeringer i nye idrettshaller og kunstgressbaner, men sett over tid har Oslo langt fra tatt ut sin andel av tippekronene. Dette skylles at investeringene i Oslo i alt vesentlig (i relative kroner) har gått med til prestisjeanlegg. Muligheten til å ta ut tippemidler til nærmiljøanlegg blir dermed begrenset. Som kjent krever søknad om støtte fra tippemidler at tilsvarende spyttes i potten fra Kommune eller Idrettslag. Dette i motsetning til prestisjeanleggene der kommunene må regne med å bære det meste av kostnadene. Når det ikke er penger til nærmiljøanlegg og Oslo ikke kan ta ut sin naturlige andel tippemidler, har pengene i tippepotten kommet bygde - Norge til gode. Slik har Oslo blitt taper og bygde - Norge vinner i denne krone kampen. Således Giske - du kan se bygde - Norge trygt i øynene dersom du tar en større andel og gir til Holmenkollen denne gangen. Taperne har imidlertid alltid vært barn og unge i Oslo som har sett kommunes penger forvinne inn i Idrettspalassene. Nærmiljøanleggene har blitt bygget på bygda. Noen lokale idrettslag har riktignok vært så heldige at de har fått en kunstgressbane eller også støtte til klubbhus og garderober. Igjen slår Holmenkoll - effekten grusomt inn. Hver gang Oslo ramler over regningen til idrettspalassene, forsvinner pengene til vedlikehold av anleggene inn i det store sorte hullet prestisjeanlegg. Tragisk er det når 10 år gamle anlegg må stå stengt, fordi sopp og råte har tatt over. Det er trist når vår lokale elektriker (som har strukket seg langt for å holde banelysene i drift) erklærer at dette er så råttent at ikke engang han vil ta idet. Jeg ser med redsel og gru på kunstgressbanene som har plastdekker som skal vare i 10 år med minimalt vedlikehold. Lista er lang og deprimerende.

I alle talene vi hører når idrettsfiffen er samlet, roses innsatsen til de 10 tusener av frivillige i idretts - Norge. Ja - det er faktisk slik at det er de lokale lagene, foreldre, barn og unge som bærer lasset i det daglige, og betaler regningen for idrettspolitisk prestisje. Da er det faktisk slik at når Giske ikke vil ta regningen for Holmenkollen, da betaler barn og unge i Oslo for det. Det er jo bare barn og unge i Oslo så det telle vel ikke for Giske. Klarest sagt var det allikevel fra en av skiidretts - pampene som sa sitat "jeg bryr meg ikke om hvem som betaler så lenge nye Holmenkollen bygges". Det er greit å vite at skifolket gir blaffen i Oslos barn og unge.

Vi er ikke mot en fornyelse av Holmenkollen snarere tvert imot, men i valget mellom å kunne ta vare på våre barn og unge i Oslos mange bydeler er valget enkelt. Nei til utbygging av Holmenkollen er svaret, dersom Giske og de Rødgrønne ikke tar regningen for dette anlegget. Man skal ikke sette det ene opp imot det andre er drepende politisk retorikk. Jo det må vi - mor lærte oss at vi ikke både kunne ha kaka og spise den. Det er på tide at vi som bærer idretten i Oslo setter foten ned og krever at staten tar ansvarStein Strøm

leder Klemetsrud Fotball

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag