*Nettavisen* Nyheter.

Barn skal lære voksne refleksbruk

Matmor Aina og dachsen Gustav har iført seg korrekt antrekk for turer i høst- og vintermørket. (Foto: Arne Vidar Jenssen)

Trygg Trafikks årlige tellinger viser at kun to av ti voksne fotgjengere i tettbebygde strøk bruker refleks. I høst skal barna oppmuntre foreldrene til mer aktiv bruk av den «lille livredderen».

OSLO: Voksne bruker gjerne bevisst refleks/refleksvester når de skal trene eller gå tur med hunden. Men, er de på vei til jobb eller skal en kjapp tur i butikken, så glemmer de den gjerne, sukker Trygg Trafikks prosjektleder for refleks, Carina Rolness Ophus.

Mange fotgjengere tror at når de selv ser bilen, ser også bilisten dem. Men, slik er det dessverre ikke. I mørke høst- og vinterkvelder kan det være nesten umulig for bilisten å se fotgjengeren langs veikanten.

Rollebytte

Prosjektlederen håper derfor at en kampanje i oktober skal endre denne aldersgruppens holdning til bruk av refleks.

Alle barn får jo refleks av voksne. Nå foretar vi et rollebytte. Neste måned er det barna som skal si BRUK REFLEKS til sine foresatte, forteller hun.

Motebildet

Jeg håper de passer på at foreldrene putter en refleks i alle jakkelommene sine.

Men, det trenger ikke bare være denne lille brikken. Vi har fått mange nyskapende reflekser, og alle bør finne en de synes er fin. Jeg har en drøm om at refleks en dag blir en del av motebildet.

Selv har Carina Rolness Ophus en hjerterefleks som sin favoritt.

Alle fakta

16. oktober arrangeres årets nasjonale refleksdag.

En fin tradisjon ved inngangen til mørketiden. For oss i Trygg Trafikk er det flott å ha en egen dag hvor vi kan minne alle på viktigheten av å bruke refleks. En dag hvor vi kan trekke frem alle fakta vi har på dette området, sier Rolness Opphus.

Kårer vinner

Refleksdagen i Oslo skal inneholde demonstrasjoner og tellinger. Dessuten skal vinneren av «Den store refleksjakten» kåres under et arangement i Rådhuset.

Jakten går over to uker. I denne tiden telles antall refleksbrukere ved den enkelte skole. I år er jakten slått den sammen med «Gå til skolen»-prosjektet, og har fått navnet «Gå til skolen med refleks», forteller ansvarlig Vibeke Rørholt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.