Gå til sidens hovedinnhold

Barna i bydelen må likestilles

Foreldre ved Majorstuen skole kjemper for å få tilbud til elevene etter skolen. De føler det er veggen som møter dem.

MAJORSTUEN: 3.- og 4. klassingene Karla, Agnes og Dagny er på SFO etter skoletid. Her leker de, spiller fotball, bygger lego, tegner og får litt hjelp til leksene. Felles for de tre er at de ønsker hjelp til leksene etter skolen. Men for Karla er det slutt på SFO til høsten. Da står hun uten tilbud etter skoletid.

Jeg liker ikke å være hjemme alene. Det må jeg være til neste år, sier hun. For at tiden hjemme alene skal kunne gå fortere, tror hun at hun kommer til å se på TV og gjøre lekser.

Om jeg blir ferdig, så kanskje jeg ringer en venninne for å se om hun kan møte meg, sier Karla. Alle de tre jentene skulle ønske at de hadde noe å gjøre etter skolen, dersom SFO ikke var en mulighet. Karla vil gjerne spille fotball og gjøre noe musikals. Dagny er ikke helt sikker, men vil kunne ha noen muligheter til å finne på noe.

Nå håper foreldre ved Majorstuen skole håper å gi Karla og de andre som skal begynne i femte et etter skolen-tilbud. Det viser seg å være vanskelig, selv om både Ruseløkka og Uranienborg skole har tilbud til sine elever. Foreldrene mener det er viktig å tilby elever ved Majorstuen skole noe, da skolen ligger midt i bybildet, med mye trafikk.

Området er stort, det er flere biler og det er mange fristelser for barn, forteller foreldrene.

Bydelen svarer ikke

Foreldrene tok kontakt med bydelen i september i fjor.

Vi ønsker et tilbud for våre barn etter skoletid, sier Arthur Gjengstø. Respons fra bydelen er manglende. Gjengstø har flere ganger tatt kontakt. Fire brev er sendt til bydelen, deriblant en kartlegging av behovet for et tilbud.

Jeg møtte opp i Bydelsutvalgets møte og da virket politikerne positive, sier Gjengstø.

Ingen av foreldrene har fått noe svar på brevene som er sendt.

Jeg har ringt, men har blitt møtt med en arrogant holdning. Vi fikk beskjed om å kartlegge behovet for et slikt tilbud selv, det har vi gjort. Vi har fått beskjed om at foreldre skulle ta initiativ, det har vi også gjort. Vi møter bare veggen. I en telefonsamtale ble vi bedt om at vi måtte stemme på de rette politikerne, for å få et slikt tilbud, forteller Gjengstø.

Savner likhet

Foreldrene vil gjerne være med å utvikle et tilbud til elevene.

Det er et hull i tilbudet for barn mellom 9 og 12 år. De fleste barna går på SFO frem til de er ni. De er vant til å ha trygghet og aktivitet etter skolen. Når de starter i 5. klasse står de plutselig uten noe tilbud og mister oppfølgingen. Barn i den alderen er sårbare og det er viktig å kunne gi dem muligheten til aktiviteter. Det er hinsides og ubegripelig at våre barn skal stå uten tilbud, sier FAU-leder Cathrine Krøger.

Jeg synes det er flott at andre skoler har tilbud, men begriper ikke hvordan bydelene kan gjøre forskjell på barna som bor i samme bydel, sier Micke Bernakiewicz.

Mange jobber, og det blir fort fire timer alene for barna våre, sier Krøger.

Barn skal ha godt tilbud

Det står i bydelens strategiske plan at alle barn og ungdom skal ha et godt tilbud. Dette er spesielt viktig i vårt område, som er uoversiktlig, sier Gjengstø.

Foreldrene ønsker et tilbud som kan ha leksehjelp, faglig innhold og aktiviteter, som for eksempel musikk og fotball.

Gjerne i nærheten eller på skolen, slik som Urra fritidsklubb. Det er plass her, Hamna fritidsklubb kan brukes, sier Gjengstø.

Bydelen må følge opp, men de tar verken kontakt eller gir oss informasjon. Barn i den alderen er sårbare og trenger å ha et tilbud, sier Krøger.

Gode tilbud

Bydel Frogner startet med tilbud etter skoletid for ti år siden. Urra Fritidsklubb er et prakteksempel. Her drar elever ved Uranienborg skole, som er for store for SFO. Det er aktiviteter, leksehjelp og mat. Ruseløkka skole har også etter skole tilbud som likner. Dette er i regi av bydelen.

Det er en selvfølge at alle skal ha samme tilbud, sier Krøger.

Etter sommeren kommer Urra til å falle inn under skolen.

Tilbud er ikke avklart

Bydelen på sin side avslår at de ikke imøtekommer foreldrene ves Majorstuen.

Bydelen har svart FAU med kopi til rektor. Vi har hatt møte med rektor ved skolen, som er positiv til dette, sier Anne-Ma Moe-Christensen, fra Bydel Frogner. Hun forteller at det nå er opp til skolen å sette dette i gang.

Vi har også sagt at vi kan samarbeide om dette, sier Moe-Christensen. Tilbudet blir foreldrebetalt og vil koste anslagsvis 2000 kroner i måneden.

Jeg liker ikke å være hjemme alene. Neste år må jeg det.

Karla

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot