*Nettavisen* Nyheter.

Barnas medievaner er viktigere enn du tror

OM BARNS UTVIKLING: Melanie Ekholdt Huynh holder foredrag om barnas utvikling og påvirkning av digitale verktøy i februar. Foto: Foto: Katarina Nordam

Barnas mentale utvikling påvirkes av hvordan de bruker digitale verktøy, mener overlege i barne- og ungdomspsykiatri, Melanie Ekholdt Huynh.

OSLO: Ekholdt Huynh jobber til daglig i Bydel Grorud. I februar åpner hun for foreldre fra hele Oslo når hun holder foredrag på Deichmanske hovedbibliotek.

– Barn lærer hele tiden, og det er stor forskjell på å spille Angry Birds eller et bilspill, og å spille læringsspill der en fisk skal sluke riktige tall. En type lek påvirker et område i hjernen og en annen et annet område, sier Ekholdt Huynh.

Hun forklarer at et bilspill, der hovedmålet er å styre bilen frem og hoppe over grøfter, kan gi en følelse av mestring, og forskning viser at det ofte fører til en god øye-hånd koordinasjon. Et matematikkspill vil stimulere et annet område av hjernen.

Les også: Spill, en del av vår digitale hverdag

Melanie Ekholdt Huynh, som også er familieterapeut, anbefaler foreldre å bruke tid foran skjermen sammen med barna. Både for å få innblikk i hva barna gjør foran skjermen, og for å forstå hvordan den digitale verdenen påvirker barna.

– Et godt tips til å forstå hvordan barna påvirkes er å skaffe deg egen kunnskap om temaet. Du kan for eksempel prøve ut spill barna dine liker, og kjenne etter hvordan du opplever det. Får du en følelse av mestring, eller stimuleres du på en annen måte? Du kan bruke de erfaringene og den forståelsen du får, til å skape gode rammer rundt barnas spillevaner, sier Ekholdt Huynh.

Gode vaner

– Gode medievaner kan forebygge vansker med søvn, uro, konsentrasjon og kosthold. En god balanse er viktig i barnas utvikling. Hvor mye tid som tilbringes bak skjerm, innholdet og med hvem, kan være avgjørende for barnas videre nettvaner, sier Ekholdt Huynh.

Hun anbefaler skjermfrie soverom både for barn og voksne. Isteden foreslår hun at bruk av skjerm skjer i fellesrom, som stue og kjøkken. Det vil kunne gi bedre kontroll over barnas bruk, og også bedre nattesøvn.

– Barn kan få problemer med å regulere skjermbruken, det gjelder også voksene. Har man skjermer kun i fellesrom kan det bidra til en regulert bruk. Det samme går for smarttelefoner. Vi har allerede gode vaner i hjemmet, som å vaske hender før vi spiser, takke for maten og godteri kun på lørdager. Man kan enkelt flette inn medievaner med de tradisjonelle, som at smarttelefonen skrues av ved tannpuss på kvelden, og på igjen ved tannpuss på morgenen, sier Ekholdt Huynh.

Les også: Skal hun få sin første mobil?

At mange bruker telefonen som vekkerklokke er ingen unnskyldning. Ekholdt Huynh anbefaler heller en god gammeldags vekkerklokke og en bok på nattbordet. Hun forteller at det mange som har begynt med dette, og finner det avslappende. Å ha en skjerm i form av en smarttelefon tilgjengelig, kan fort bli distraherende, og gå utover nattesøvnen.

Samarbeid med Barnevakten

Også Rådgiver i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen, er opptatt av barn og digitale verktøy. Hun er enig i Ekholdt Huynhs råd om en kontrollert skjermbruk, og forteller at Barnevakten opplever at mange foreldre ber om råd.

De fleste henvendelser går på tidsbruk og generelle råd og tips om gode, lærerike apper.

Hvor lenge kan barnet mitt være på nettet eller spille i løpet av en dag? Er et spørsmål som stilles av mange foreldre. Vi i Barnevakten har ikke noen fasitsvar på dette, men vi har noen gode veiledninger. For eksempel å sette opp en skisse over døgnets 24 timer, og beregne hvor mye tid som går med til å sove, spise, skole/barnehage også videre. Deretter finne ut hvor mye tid som er igjen av dagen, og kan sette opp en plan på hvor mye av denne tiden barnet kan få bruke på nett eller spill, sier Tonheim Tønnesen.

– Foreldrene har en unik mulighet til å drive forebyggende arbeid. Det er foreldrene som bestemmer, de kjenner barna sine best, sier Tonheim Tønnesen.

Barnevakten er en foreldreorganisasjon som gir råd om barn og medier. Arbeidet er forankret i FNs barnekonvensjon som understreker barnas rett til å bruke mediene, og deres krav på beskyttelse fra informasjon som kan være skadelig.

Melanie Ekholdt Huynh skal holde foredrag sammen med Barnevaktens Ragnhild Jansen på Deichmanske bibliotek i Oslo i starten av februar, og med Kjellaug Tonheim Tønnesen i Bergen i mars. Foredragene går dypere inn i temaene om barn og digitale verktøy, og er for foreldre med barn i alder to til ti år.

Les også: Kjemper mot digital mobbing
Les også:
«Facerape» – er det greit?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.