*Nettavisen* Nyheter.

Barnas nye lekeplass

n n Ny teknolgi skaper som oftest gleder, men det kan også skape bekymringer. Mobiltelefon, SMS, internett og MSN er blitt allemannseie langt ned i aldersrekkene. Men det er først og fremst de unge som behersker den nye teknologien.

Det betyr at unge på en helt annen måte enn tidligere kan spre en melding i stort omfang på svært kort tid. Det forklarer blant annet hvorfor "hjemme-alene-fester" nå er en risikosport de færreste utsetter seg for. I løpet av minutter vet "halve byen" det, dersom noen har fest hjemme uten foreldrene. Ikke alle besøkende er like hyggelig å få på besøk, eller like enkle å avvise for en tenåring.

De som er enda yngre har også tilgang på internett med chatteprogrammet MSN eller mobitelefon med SMS. Et av problemene er at når du ikke ser personen du kommuniserer med, er det også lavere terskel for å komme med ubehageligheter. Og omgangstonen blant 11 og 12-åringer kan være svært så tøff, og meldingene via skjerm kan ramme minst like hardt som annen mobbing. Dessuten kan den være enda vanskeligere å oppdage, når poden ikke orker å fortelle noen voksne om det.

Derfor er det bra at stadig flere voksne engasjerer seg mot elektronisk mobbing. I dagens Nordstrands Blad kan du lese om Nøklevann skole og Mortensrud skole, to av flere miljøer som har tatt tak i problemet.

n n Det er viktig at voksne involverer seg i barnas verden, oppsummerer foreldrekontakt Tyra Tronstad ved Nøklevann skole. Det er vel essensen i det hele. Øystein Samnøen i organisasjonen BarneVakten har også et godt råd: Ha en åpen dialog med barna. De bør føle seg trygge når de først åpner seg.

Barnas nye lekeplass er, enten vi liker det eller ikke, er altså pc-en og mobiltelefonen. Det kan være både spennende og utfordrende, og dessuten etterhvert nødvendig for å kunne fungere i samfunnet. Derfor er ikke forbud mot mobil eller utestengelse fra internett noen farbar vei. Tiden har for lengst løpt fra denne type "elektronisk husarrest".

n nMen hvis vi først går med på at barna skal ferdes på en slik lekeplass, må de også lære seg mobil- og nettvett. Det er det foreldrene som må ta hovedansvaret for. Positivt er det også at skolene vil bidra. Det er ikke sikkert alle 12-åringer tenker over hvilken virkning rykter og sladder utvekslet på mobil kan få. For selv om skjermen hindrer mobberne i å se reaksjonen til mottakeren, smerten ved å bli mobbet er like stor.

Derfor er det bra at stadig flere voksne engasjerer seg mot elektronisk mobbing

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.