RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barnas sikkerhet i fokus

I forrige uke fikk Godlia barnehage utført sikkerhetskontroll på lekeplassen for tredje år på rad. Det er en selvfølge for oss å prioritere disse kontrollene, mener styrer Elisabeth Larsen.

Godlia: Men sikkerhetskontroller er langt fra noen selvfølge i alle barnehager. Sikkerhetskontrollør i Hafslund Sikkerhet, Kai Oliversen, har nok å gjøre, men han mener det er få barnehager i Oslo som er sikkerhetssertifisert. På landsbasis viser tall at bare 1 av 10 barnehager som er organisert i Private barnehagers landsforbund har en slik sertifisering.

Feil og mangler

Tall fra Folkehelsa viser at omlag 7500 barn skader seg årlig ved lek i lekeapparater. Mange av disse ulykkene kunne vært unngått dersom lekeapparatene hadde vært kontrollert av en fagperson.

Det er ofte små ting som utgjør de største farene. Samtidig er det ofte disse feilene som det er billigst å utbedre når man blir klar over det, sier Oliversen. To av de farligste feilene på lekeplasser er kileformede åpninger hvor barn kan hekte fast klærne sine, eller faste åpninger mellom 9 og 23 centimeter, hvor barn kan få kroppen igjennom mens hodet blir sittende fast.

Godlia barnehage har gjennomgått to sikkerhetskontroller tidligere og er nå klar for sin tredje. Oliversen har funnet feil og mangler på lekeplassen hver gang, selv om barnehagen er nøye med å rette opp feilene etter hver kontroll.

Jeg har enda tilgode å kontrollere en lekeplass som er helt uten feil eller mangler, sier Oliversen.

Godt resultat

I Godlia barnehage tar han runden med ulike måleinstrumenter for å sjekke at avstander er riktige, og at skruer sitter som de skal. Styrer Elisabeth Larsen og styreassistent Iren Larsen følger nøye med.

Denne husken må enten heves 20 centimeter, ellers må stokken flyttes tilsvarende, sier Oliversen og viser til et huskestativ hvor sikkerhetssonen er for liten. Videre påpeker Oliversen at sandkassen er litt for grunn, og at to av festene på et annet huskestativ må byttes ut på grunn av slitasje.

Dette er bare små feil som det er enkelt å gjøre noe med, så det vi kan gjøre selv gjør vi etterpå og resten tar vi på dugnad, sier styreren, som er godt fornøyd med årets kontroll.

Det er veldig greit at noen som har peiling på dette kan utføre en slik kontroll, for han ser alltid ting som ikke vi legger merke til, sier Larsen.

Siste sjekk er klatreveggen. Oliversen sjekker om alle punktene sitter som de skal, og påpeker at ett av de må få en runde med litt ekstra silikon.

Man må regne med noe slitasje fra år til år, ellers ser dette bra ut, sier Oliversen, før han henger opp et skilt på porten som viser at Godlia barnehage er sertifisert.

Jeg tror det vil bli lagt mer og mer vekt på om barnehager er sikkerhetskontrollert eller ikke, mener han.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere