RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barnehage hjemme i stua

Er du en av de som frykter du står uten barnehageplass til høsten? Da kan familiebarnehage være et godt alternativ.

Oslo vest: – I en familiebarnehage har barna færre mennesker å forholde seg til, noe som legger et godt grunnlag for de aller minste. Samtidig følger barnehagen det samme pedagogiske opplegget som andre barnehager, sier mor Kine Dahl.

Hun har selv toåringen sin Sofie i Urmafaba på Majorstuen, som er en familiebarnehage for barn mellom ett og tre år, med plass til 27 barn.

Andre bydeler i Oslo vest slutter seg til denne oppfatningen.

– Familiebarnehage er et godt alternativ for dem som ikke får barnehageplass. For de yngste barna er det en fin løsning, sier Edith Aars i enhet for barnehager i bydel Vestre Aker. Bydelsdirektør i bydel St. Hanshaugen, Ellen Oldereid, støtter Aars i denne oppfatningen.

– Mange velger faktisk familiebarnehager fordi de mener det er et godt alternativ for de minste barna. De må jo også godkjennes av kommunene, så jeg tror helt klart at dette er et bra tilbud, sier hun.

Vanlig opplegg

– Datteren min Sofie trives utrolig godt i barnehagen og jeg opplever at hun virkelig blir sett av de voksne. Samtidig har hun ikke for mange barn å forholde seg til. Dette gjør henne trygg, sier Dahl som også sitter i styret i den foreldreeide barnehagen.

I Urmafaba har barnehageassistentene ansvar for tre barn hver, og oppholder seg i barnas hjem på rundgang.

– Hver morgen klokken åtte kommer den faste assistenten og to fast lekekamerater til vertshjemmet. Her holdes det samlingsstund, de leker, spiser og sover som i en vanlig barnehage, sier Dahl.

Hun opplever at en del foreldre ikke vet hvordan en familiebarnehage er lagt opp og ønsker mer kunnskap om denne type barnehage.

– Det er viktig at foreldrene forstår at vi har én daglig leder og én pedagogisk leder, i tillegg til kvalifiserte assistenter. Daglig leder har også god oversikt over hva som foregår i vertshjemmene, sier Dahl.

Pedagogisk leder i Urmafaba, Antje Gøtze, har tidligere jobbet i større barnehager og ser en klar fordel med familiebarnehage for de yngste barna.

– For mange barn er den første tiden i barnehage litt vanskelig. I en større barnehage får ikke de minste samme oversikt som de får her og opplever dermed ikke den samme tryggheten. Det å ha en fast assistent og to faste lekekamerater legger et godt grunnlag, understreker hun.

Søker vertshjem

Gøtze forteller at så lenge man kan stille som vertshjem, er man så godt som garantert en barnehageplass.

– Vi trenger stadig nye vertshjem for å kunne ta inn flere barn. Alle våre vertshjem må bli godkjent av helsesøster fra bydel Frogner, være røykfrie, uten dyr og ha plass til at tre barn sover der på dagtid. I bygårder uten heis kan ikke vertshjemmet være høyere enn tredje etasje. Dette er av sikkerhetsmessige årsaker, legger hun til.

– Foreldrene slipper å tenke på at de må bringe eller hente barna. Assistentene sørger også for at hjemmet forlates like pent som det var da foreldrene forlot det. Barna er i tillegg så små, at det blir ikke slitasje i vertshjemmet, legger hun til. Gøtze forteller at barnehagen tar inn barn hele året og at foreldrene må søke via fellesopptaket til Oslo kommune.

– Det er bare å ta kontakt med barnehagen for en samtale. Det er mange foreldres som lurer på hvordan en vanlig dag i en familiebarnehage er og vi vil gjerne forteller mer, sier hun.

PS! Urmafaba familiebarnehage har base i Gjørstadgaten 1 på Majorstuen. Telefon: 22 93 00 92.

LES OGSÅ: Barnehager i Oslo: Se stor oversikt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere