*Nettavisen* Nyheter.

Barnehage midt i naturen

Tirsdag morgen var byråd Torger Ødegaard på plass i Maridalen for å ta Skar Leir i øyensyn. Han lover at den nedlagte militærleiren snart skal huse en barnehage med flere hundre helt unike plasser.

Skar: - Jeg er utålmodig på vegne av dem i Oslo som ikke har fått barnehageplass. Jeg ønsker hele tiden å være kreativ i min leting etter alternative barnehageprosjekter. Skar Leir er nå på vei over fra statlig til kommunalt eierskap. Og da mener jeg det er helt naturlig og riktig å tenke etablering av barnehage her, sier Ødegaard.
Han er fullt klar over problematikken knyttet til vann og avløp. Men mener enhver barriere er mulig å overvinne.

På miljøets premisser

- Skar leir ligger slik til at avrenning til Maridalsvannet er en helt konkret problemstilling. Det er en forutsetning for å etablere noe som helst her inne at alt skjer på miljøets premisser. Det ligger til grunn, og det skal vi få til, sier en entusiastisk Torger Ødegaard som lar seg vise rundt i leiren av Trond Nordby i Skifte Eiendom.
Nordby leder prosjektet med å selge Skar Leir. Han er enig med byråden i at en barnehage her inne må passe flott.
- Området er gjerdet inn. Her er mange store bygninger som kan bygges om til ny bruk. Og alt er slett ikke så nedslitt som det ser ut som utenfra. Maling og murpuss er flasset av, men alt er på ingen måte ødelagt, sier Nordby.
Likevel trenger Forsvaret noen måneder på å avvikle virksomheten sin her inne. Mange av bygningene er fulle av kontorutstyr og andre effekter som tilhører Forsvaret. Også utendørs er det lagret materialer og gjenstander som det nå må finnes plass til andre steder.
- Bli med inn i offisersmessen. Her er det stort kjøkken, møterom og toaletter. Og lukket septiksystem. Her kan kanskje kommunen se muligheter for å komme raskt i gang, sier Nordby.
Og byråd Ødegaard er enig. Han har to milliarder til rådighet for å bygge ut barnehager i Oslo. Det er med andre ord ikke penger han mangler, men tomter, for å klare å bygge ut mange nok plasser raskt nok.

Unikt prosjekt

Her i Maridalen åpner det seg nå store muligheter. Ødegaard ser for seg en kombinasjon av å benytte eksisterende bygninger i leiren, og å bygge nytt, for å få på plass et helt unikt barnehagekompleks her inne.
- Hadde jeg hatt barn i barnehagealder ville jeg selv vært henrykt over muligheten for å la ungene mine være her hele dagen. Det er bare å lytte. Du hører fuglesang og bekkebrus, ikke en bil, smiler Ødegaard.
- For barn som tilbringer det meste av tiden i sentrumsnære områder vil det være optimalt med en barnehage så kort fra byen, og likevel i så helt annerledes vakre og friske omgivelser, mener han. Omsorgsbygg er allerede i gang med et prosjekt for å kartlegge hvilke bygninger innenfor leirområdet som kan egne seg til barnehage. Det er også opprettet kontakt med Det grønne universitetet i Ås der forskere har jobbet med nettopp Skar Leir for å finne frem til avløpsløsninger.

Busstransport

Når det gjelder adkomst til Skar Leir mener Ødegård at busstransport må være ideelt. Dermed slipper man en kolonne av bilister som må inn og ut hit hver dag for å hente og levere. Samtidig ligger alt til rette for ordnede trafikkforhold. Det er en gigantisk parkeringsplass foran leiren som brukes til helgeutfart, men som er lite brukt på hverdager.
- Vi har jo omfattende transportsystemer knyttet til skolene. Å etablere buss også for barnehager er ikke noe hokus pokus. Vi kan til og med få til ordninger der barna hentes der de bor, sier Ødegaard.
Han er forsiktig med å antyde hvor mange barn det kan bli plass til i leiren. Men vi forstår at tall oppunder 500 barn har vært nevnt som en mulighet.

Stordrift er bra

Ødegaard mener han har bevist at store barnehager har store fordeler. Han har ikke sans for de klassiske barnehagene vi har bygd gjennom sytti-og åttitallet. Han synes de ofte ligger inneklemt, er trange, og mangler mange fasiliteter.
- Når vi bygger stort kan vi legge inn fellesfunksjoner som gir hverdagen store løft. Jeg mener det er lettere å legge inn elementer av kvalitet i store prosjekter, så som gymsal eller svømmebasseng. Her i Maridalen kan vi boltre oss på 225 mål. Vi jakter hele tiden på utradisjonelle løsninger. Vi har etablert Sofies Hage, vi har bygd om Margarinfabrikken på Voldsløkka og den gamle Rikstrygdeverkbygningen på Drammensveien. Dette er eksempler på annerledes tenkning. Skar Leir er et nytt steg i samme retning. Samtidig vil dette bli helt annerledes og ekstremt flott. Jeg satser på at prosjektet kommer i gang over sommerferien, og håper de første barna kan begynne her allerede i år. Alt kan ikke stå ferdig så fort. Men slik bygningene fremstår vil jeg tro at vi kan komme i gang med midlertidige plasser mens vi bygger, avslutter Ødegaard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.