RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Først mer enn halvannaet år etter basaren som var til inntekt for World Wildlife Fund, dukket eier opp og betalte med kontanter. Bildet har ikke noe med denne saken å gjøre. Illustrasjonsfoto
Først mer enn halvannaet år etter basaren som var til inntekt for World Wildlife Fund, dukket eier opp og betalte med kontanter. Bildet har ikke noe med denne saken å gjøre. Illustrasjonsfoto

Barnehageeier anmeldt for underslag av barnas basarpenger

Foreldre i en barnehage på Smestad har anmeldt eier for underslag av pengene som kom inn under barnas basar.

SMESTAD: – Det er alvorlig når barn og foreldre gjør en innsats for å samle inn penger til World Wildlife Fund (WWF) og disse pengene ikke kommer frem. Det er så alvorlig at vi har valgt å anmelde barnehageeier for underslag, sier en far i barnehagen.

Han vil være anonym på grunn av frykt for at å stå frem vil medføre konsekvenser for eget barn.

I mars 2012 ble den første basaren arrangert. En ny basar ble arrangert denne våren. Ifølge faren etterlyste samarbeidsutvalget i barnehagen pengene fra disse basarene og satte saken på dagsorden i slutten av oktober i år.

– Dagen etter ble det innbetalt cirka 12.000 kroner til WWF i kontanter av eier og daglig leder. Det har vi fått bekreftet av WWF. Etter vår mening viser dette bare at lederen ikke hadde til hensikt å betale inn disse pengene, men det at SU ble oppmerksom på forholdet utløste handlingen, sier faren.

Les også: Underslo penger fra pleietrengende kvinne

– En misforståelse

Ifølge WWF ble summen fra lederen oppgitt å være 7.351 kroner for basaren i 2012 og 4.660 for 2013.

– Vi stiller også spørsmål ved disse summene. Det var stor aktivitet på årets basar, og det er ikke noe som tyder på at det skulle komme inn så lite penger. Vi har dessverre ikke mulighet for å kontrollere dette, sier han.

Den anmeldte kvinnen avviser beskyldningene.

– Det er en misforståelse, sier hun til dittOslo, men vil ikke kommentere utover dette, bortsett fra at hun lover å ringe tilbake. Eieren har fungert som daglig leder i eierselskapet og også som styrer av barnehagen i perioder.

Les også: Stovnerkvinne dømt for underslag

Tidligere familiekonkurs

Et engelsk selskap med begrenset ansvar er oppført som eier av barnehagen. To norske søsken, den anmeldte kvinnen og hennes bror, eier 50 prosent hver.

I 2011 gikk barnehagen konkurs med søsknenes mor som daglig leder og styreleder. Da satt sønnen som styremedlem og datteren som varamedlem i eierselskapet. Moren har også vært involvert i driften av den nye barnehagen, som hennes to barn nå eier.

Referater fra møter i barnehagens foreldreutvalg (FAU) og samarbeidsutvalg (SU), anmeldelse av kritikkverdige arbeidsforhold for de ansatte til Arbeidstilsynet, flere bekymringsmeldinger til Bydel Ullern i tillegg til en juridisk prosess med huseier i forbindelse med leieforholdet, vitner om turbulente forhold i og rundt barnehagen med den nye driften.

Les også: Underslo 13,6 millioner kroner

Vil ha annen aktør

Etter et møte i FAUs regi den 30. oktober i år, hvor det ble rettet kraftig kritikk mot eierne av barnehagen, konkluderer FAU: «Med henblikk på punktene ovenfor og barnehagens lange historikk, er det tydelig ønske blant flere foreldre at barnehagen skal overtas av annen aktør. Foreldrene understreker at hensynet til de ansatte, som man mener gjør en prisverdig og uvurderlig innsats i denne situasjonen, i tillegg til hensynet til barna, vil være det viktigste i en slik prosess.» FAU har så satt opp 29 punkter med krav som er satt til eier.

Nå har barnehagen, som har manglet styrer en periode, fått ny styrer på plass. Eier har bedt om tre måneder for å vise at de kan drive barnehagen på en ordentlig måte. Broren som eier 50 prosent av selskapet skal ifølge SU overta som ny daglig leder av eierselskapet.

SU har forøvrig på vegne av de ansatte anmeldt en rekke kritikkverdige forhold ved arbeidsstedet til Arbeidstilsynet.

Huseier, som har en tvist med eierne, vil ikke gå nærmere inn på hva bruddene i husleieavtalen går ut på.

– Leietakers advokat og min advokat er satt på for å få ryddet opp i dette. Mer kan jeg ikke si så lenge det er dialog mellom disse, sier huseier.

Les også: Fengselsbetjent dømt for millionunderslag

Lite bydelen kan gjøre

Flere foreldre hadde sett at bydelen i større grad involverte seg i problemstillingene rundt driften. Bydel Ullern har fått flere bekymringsmeldinger.

– Dersom det kommer meldinger om bekymringer tar vi kontakt med barnehagestyrer, selv om disse kan ligge utenfor vårt formelle ansvarsområde. sier leder av enhet for barnehagene, Mai-Britt Langtvedt.

Hun viser til at så lenge barnehagen følger barnehageloven og oppfyller de krav og frister som bydelen setter til personale og drift, så er det lite bydelen kan gjøre.

– I juli fikk de et pålegg om retting som gjaldt ansettelse av barnehagestyrer. Dette har blitt fulgt opp innen fristen. I tillegg har vi fulgt opp kravet om pedagogiske ledere og eventuelle dispensasjoner fra dette i løpet av året. Vi fører også tilsyn med barnehagen i forhold til forskrift om miljørettet helsevern, sier Langtvedt.

Eier som er anmeldt har ikke svart på telefon etter den første, korte samtalen. Eier tar heller ikke kontakt etter ny oppfordring på e-post. Kvinnens advokat tok tirsdag kveld kontakt med journalisten for å fortelle at det hele var en misforståelse og at pengene fra basaren nå er innbetalt.

Les også:

Styrer stjal fra beboere på Hovseterhjemmet

Postbud stjal bankkort til adressater på egen rute

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere