RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barnehagemåltid ikke "gratis" for alle

De kommunale barnehagene i Bydel Nordstrand er pålagt å servere et daglig måltid mat innenfor den månedlige oppholdsbetalingen, selv om forskriften åpner for å ta betalt for kost.

NORDSTRAND/OPPEGÅRD: Regjeringen har bestemt at makspris for foreldrebetaling i barnehager fra 1. januar 2006 er 2 250 kroner per måned. Fra samme dato trådte ny barnehagelov og tilhørende forskrift i kraft. I forskriften slås det fast at det er lov å ta ekstra betalt for maten i barnehagen. Men i Oslo kommune er praksisen en annen. Fra 1. februar skal alle barn i Oslos kommunale barnehager hver dag få servert et såkalt "fullverdig" måltid i barnehagen. Dette kravet gjelder ikke de private barnehagene, som i tråd med forskriften, plikter å kunne vise at maten koster det ekstra de tar inn i matpenger. Også tidligere har de private barnehagene hatt anledning til å ta betalt for maten.

Ulik praksis

Dermed kan foreldre med ganske like barnehagetilbud oppleve å betale forskjellig pris.
En gjennomgang i fjor viste at noen av våre private barnehager ikke tok noe ekstra for maten, mens andre tok flere hundre kroner ekstra, forteller Berit Nissen-Meyer i Bydel Nordstrand.
I Kunnskapsdepartementet mener de at Oslo kommunes praksis ikke er noe brudd på forskriften, som åpner for å ta ekstra betalt for kost.
Oslo kommunes praksis er ikke i strid med forskriften om foreldrebetaling, sier assisterende departementsråd Ida Børresen i Kunnskapsdepartementet til Nordstrands Blad.

Melk og frukt.

Like sør for Søndre Nordstrand ligger Oppegård kommune, og her leser man den nye forskriften annerledes. Kommunen opplyser at de der har servert barna melk og frukt en gang om dagen i 15 år. Like før maksprisen ble innført, betalte foreldrene 110 kroner ekstra i måneden for dette. Med maksprisinnføringen valgte kommunen å inkludere dette i prisen. Det har og de private barnehagene i kommunen gjort.
Det er anledning til å ta ekstra betalt for maten, dog etter særskilte bestemmelser, sier kommunalsjef Signy Harlem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere