*Nettavisen* Nyheter.

Barnehagen er inkluderingens popstjerne

Ydmyk: Mariann Munthe og Biljana Lauvstad fra Bydel Alna: – Vi har fått mulighet til å tilpasse tiltakene til den enkelte famile, sier de to, på møte om Groruddalens barn og unge. Foto: FOTO: JULIE MESSEL

Gratis kjernetid i barnehage for fire og femåringer er historien om en ny normalitet for mange ikke etnsik norske familier.

Klikk på bildet for å forstørre.

ALLE SAMLET: Her fra den åpne barnehagen Furuhuset. Foto: FOTO: Vemund Sveen Finstad

Klikk på bildet for å forstørre.

Applauderer gratis kjernetid: Bydelsdirektør på Stovner, Maria Bratte.

OSLO: – Summen av mange små tiltak gjør at dette prosjektet har fått et voldsomt trøkk, sier en gledesstrålende prosjektleder for Gratis Kjernetid i Bydel Alna, Mariann Munthe.Hun deltok på erfaringsseminaret om barn og unge i Groruddalen, på Økern torsdag.

– Det er liten tvil om at det som var en normalitet for mange ikke etniske småbarnsfamilier for fem år siden, er en annen idag, sier hun til Lokalavisen Groruddalen.

LES OGSÅ: – Dette handler om levekår, ikke hudfarge

Tilpasning

Hun arbeider med prosjektet gratis kjernetid i barnehager for 4- og 5-åringer.

– Metoden vi bruker tar utgangspunkt i foreldres virkelighet og deres tanker om barnehage. Arebidsmåten tar hensyn til deers behov for personlig tilpasset informasjon. Hver samtale er unik og tilpasset behovet der og da. Bydelen har på denne måten kommet i kontakt med de familier som ikke naturlig søker barnehage for sine 4- og 5-åringer, sier Munthe.

I Alna utgjør dette cirka 150 familier av en målgruppe på 1300 barn hvert år.

Gratis kjernetid gjelder for alle bydelene i Groruddalen, samt Bydel Søndre Nordstrand, og Bydel Gamle Oslo ( for 5- åringer). Forsøket ble startet i Bydel Stovner i 2006, og er planlagt evaluert av Statistisk Sentralbyrå i 2014.

Hensikten med gratis kjernetid er å forberede barna på skolestart, å bidra til sosialiseringen generelt og å bedre norskkunnskapene for barn som har annet morsmål.

Språk helt nødvendig

Gratis kjernetid skal bidra til å øke forståelsen hos foreldre for viktigheten av språk, så vel som deltakelse i sosiale aktiviteter. Det skal også bidra til å sikre at barnehagepersonalet har god kompetanse i flerkulturell pedagogikk og språkstimulering.

Forsøket med gratis kjernetid omfatter alle barn i bydelen, både minoritetsspråklige og norskspråklige.

Mens barna er i barnehagen får foreldrene mulighet til å lære norsk, få foreldreveiledning eller lignende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag