Barnehagen legges ned - måtte kjøpe ekstra bil for å få hverdagen til å gå opp

Susanne Larsen fortviler over at Tråkka barnehage legges ned. For å få dagen til å gå opp med ny barnehage langt unna har familien måttet kjøpe en ekstra bil.

Susanne Larsen fortviler over at Tråkka barnehage legges ned. For å få dagen til å gå opp med ny barnehage langt unna har familien måttet kjøpe en ekstra bil. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Når barnehagen legges ned til høsten hadde ikke familien Larsen annet valg enn å kjøpe en ekstra bil.

16.06.15 17:32

GRESSBANEN: - Det er ikke noe tilbud her i området, hvor det er sannsynlig å få en barnehageplass, så vi har valgt å ta det tilbudet om å flytte ned til den nye barnehagen. Men det betyr at vi har måttet kjøpe ny bil nå for å kunne få hverdagen til å gå opp med å kjøre og hente, og jobb for oss begge to, sier Susanne Larsen.

- Et stort sjokk
Hun er mor til to, og hennes eldste datter går i Tråkka barnehage, like ved familiens hjem ved Gressbanen i Oslo vest. Men i fjor fikk familien beskjed om at Tråkka legges ned.

Alle barna i den midlertidige barnehagen har fått tilbud om plass i en ny barnehage i Holmenveien 19 på Vinderen - omtrent to kilometer unna, og i en annen skolekrets.

Fortvilende, mener Larsen.

- Selvfølgelig har vi vært innstilt på at dette er et midlertidig tilbud, men vi var forespeilet at det ville komme en ny barnehage i nærheten, som en erstatning for Tråkka. Det var et stort sjokk for ett år siden at barnehagen skal legges ned før det kommer en ny barnehage her i nærheten, sier Larsen.

Les også: Nå kommer boliger, park og landets største kino på Storo

- Blir lei seg
Hun forteller at mange foreldre nå har valgt å finne andre alternativer, som familiebarnehage eller friluftsbarnehage.

- Vi snakker mye om den nye barnehagen hjemme, og datteren min blir lei seg når jeg forteller henne at noen av barna ikke flytter med. Hun er jo veldig knyttet til denne barnehagen, sier Larsen, og fortsetter:

- Miljøet her i barnehagen går jo tapt. Det er veldig synd med tanke på at Vinderen ikke er skolekretsen til Slemdal skole som vi sogner til, sier hun.

- Ødelegger barnemiljøet - og lokalmiljøet
Larsen får støtte av Arbeiderpartiet, som mener det er uholdbart at man legger opp til en ordning, der foreldre blir tvunget til å kjøre bil for å levere og hente i barnehagen.

- Å legge opp til en ordning der folk må kjøre bil er ikke spesielt gunstig. Det er også veldig dårlig sykkelvei ned til den delen av bydelen, sier bystyrepolitiker Dag Bayegan-Harlem (Ap), som selv bor i bydelen.

- En nedleggelse nå ødelegger både barnemiljøet og lokalmiljøet, når det blir økt trafikk, sier ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl (Ap).

Den såkalte Storebrand-tomta, som ligger like ved Tråkka barnehage, ble det i fjor regulert til skole- og barnehageformål. Imidlertid er det kun planlagt en skole her - ikke barnehage.

Det betyr at mange barn står uten tilbud om barnehageplass i nærmiljøet.

Saken fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

F.v. Tone Tellevik Dahl (Ap) og Dag Bayegan-Harlem (Ap) ber byrådet om å utsette nedleggelsen av Tråkka barnehage. Mor Susanne Larsen (t.h.) er takknemlig for at saken nå kan få en ny behandling. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Les også: Bilist så ikke trafikklyset - Jakob (11) ble påkjørt på skoleveien

Ber om at nedleggelsen stanses
I forbindelse med behandlingen av revidert budsjett i bystyremøtet onsdag, vil Arbeiderpartiet be om at nedleggelsen settes på hold, inntil en ny barnehage er på plass i nærmiljøet.

- Vi legger fram et forslag der vi ber om at nedleggelsen stanses. Og så får vi heller konsentrere oss om å bygge nye, permanente barnehager både her i nærheten og andre steder i byen, sier Dahl.

Les også: Stor bildeserie: Slik bli er Oslos nye havnepromenade

- Trist hvis lokalene blir stående tomme
Byrådet avviser imidlertid kritikken, og påpeker at barnehagedekningen i Bydel Vestre Aker god.

- Dersom en skal opprettholde den midlertidige barnehagen på Tråkka samtidig som den nye barnehagen i Holmenveien åpner, vil det føre til overkapasitet. Det vil være synd om helt nye barnehager skal stå tomme om en også skal opprettholde midlertidige barnehager, sier byrådssekretær for kunnskap og utdanning, Morten Bakke (H).

Han understreker at at Oslo kommune er ett opptaksområde, og at det derfor ikke er knyttet til en bestemt skolekrets.

- I august åpner en stor barnehage i Holmenveien, og det har gjort det mulig å avvikle Tråkka barnehage som har stått der som en midlertidig barnehage siden 2006, og skulle i utgangspunktet stå i fem år, sier Bakke.

Les også: Dette er Oslos nye bysykler

Skal bygge skole og flerbrukshall
Når det gjelder Storebrand-tomta, som er regulert til både skole- og barnehageformål, sier Bakke at det ikke er uvanlig at tomter blir regulert til flere formål, slik at kommunen senere kan vurdere hvilket formål som har størst behov for tomten.

- Det er riktig at tomten i Bjørneveien er regulert til barnehage- og skoleformål, men at det er vedtatt at det nå skal bygges skole der med flerbrukshall, sier han.

Les også: «Jeg tror jeg er gravid, og fikk ikke kjøpt billett»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.