RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barnehageopprør i flere bydeler


Tord Selmer-Nedrelid (til venstre) og fra høyre: Trygve Berge, Jens Thielemann og Geir Kristian Hansen innkalte til barnehagemøte. Foto: Ine-Elise Høiby
Tord Selmer-Nedrelid (til venstre) og fra høyre: Trygve Berge, Jens Thielemann og Geir Kristian Hansen innkalte til barnehagemøte. Foto: Ine-Elise Høiby
Foreldrerepresentanter over hele byen samler seg for å protestere mot at det kan gå mot en bemanningskrise i barnehagene.

VESTRE AKER: Mandag kveld organiserte barnehageforeldre i Bydel Vestre Aker seg, for å imøtegå det de mener kan bli en klar reduksjon av barnehagekvaliteten. Her møtte representanter fra samarbeidsutvalgene i bydelens barnehager.

Dobbel bekymring

– Vi foreldre har grunn til å være bekymret. På nytt vil byrådet kutte i rammebevilgningene til bydelene med hele 316 millioner kroner. Det betyr igjen at bydelene må gjennomføre sparetiltak. Vi vet fra tidligere kutt at dette har rammet barnehagene, både når det gjelder redusert bemanning og kutt i vikarbudsjettene, sier Jens Thielemann, som sitter den byomfattende gruppen som jobber med barnehagespørsmålet.

– Det er dobbel grunn til bekymring når vi vet at Oslo kommune etter 25 år har sagt opp grunnbemanningsavtalen. Den sikret at det skal være en voksen per tre barn for dem under tre år og en voksen per seks barn over tre år. Nå kan vi vente oss en annen situasjon, med flere barn på avdelingene og færre ansatte, sier Thielemann.

Det ble opprettet et interimsstyre på møtet som blant annet har som oppgave å danne et felles foreldreutvalg for Bydel Vestre Aker.

På tvers av bydelene

I Vestre Aker har bydelen omorganisert barnehagene, slik at det i flere kommunale barnehager nå er en styrer for to barnehager. I Bydel Ullern er det tre barnehager på en styrer. Bydel Ullern hadde en klar økning i sykefraværet i første halvår etter at ordningen ble innført ved årsskiftet.

– I barnehagen hvor jeg er SU-representant, økte også sykefraværet etter at ordningen ble innført. Det er riktignok for tidlig å si om dette har sammenheng med omorganiseringen, men med økt sykefravær og kutt i vikarbudsjettene blir det færre voksne rundt barna. Forskning viser at minsket voksenkontakt i barnehager skaper utrygge barn, både utagerende og apatiske barn samt språkvansker hos barna, sier Thielemann.

For første gang organiserer foreldrene seg på tvers av bydelene.

– Nå er det i flere bydeler organiserte foreldregrupper som protesterer mot kuttene som rammer barnehagene. Vi jobber både mot rådhuset sentralt og mot bydelene lokalt, sier Thielemann.

Møter politikerne

I kravet som Foreldregruppa for barnehagene har satt frem, inngår at det skal være avtalefestet minimumsbemanning som sikrer at det skal være én voksen per tre barn under tre år og én voksen per seks barn over tre år, slik det er i dag. De ber også om at vikarbudsjettene må økes etter at disse er blitt kuttet. I tillegg må hver barnehage ha sin egen styrer, slik at de ansatte kan konsentrere seg om barna.
Informasjon om aksjonen står på www.oslobarnehagene.info.

– Det er mange som ikke visste og ble overrasket da de fikk høre at bemanningsavtalen med Utdanningsforbundet var sagt opp. Det var da også mange engasjerte foreldre på mandagens møte. Lokalt skal politikerne få vite vårt syn når bydelsutvalget og BUK-komiteen har møte. Samtidig jobber Foreldregruppa for Oslobarnehagene med å få i stand en dialog med politikerne i rådhuset før budsjettbehandlingen den 5. desember. På sikt vil vi etablere et byomfattende forum med foreldrerepresentanter, politikere og administrasjon som skal gi barnehagepolitikken en retning for årene som kommer, sier Thielemann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere