Barnehagestriden vokser

Interressekonfliktene rundt Uranienborgparken øker. Om barnehagen bør prioriteres, er det fortsatt stor uenighet om.

Uranienborg: Uranienborg barnehage er en het sak blant lokalpolitkere og beboere. SV ønsker å kjempe videre med et forslag de mener er best for alle parter.
Før bydelsutvalget hadde møte sist gang, kom det opp et godt alternativ. Dette går ut på å bygge Uranienborg barnehage i to etasjer. Det er mulig å slå sammen barneparken og barnehagen. På denne måten kan vi få en fire avdelings barnehage. 36 plasser kan bli til 72 plasser, forteller Liv Undem (SV).

SV og Arbeiderpartiet kjempet for utsettelse av saken under BU-møtet, fordi utredning av alternativet var ønskelig.
SV ville utsette BUs uttalelse til vi kunne få en utredning av alternativet, forteller Undem og legger til at med dette forslaget vil bare 33 kvadratmeter av parken bli benyttet.

Alternativet er ikke forelagt oss, men om man klarte å holde seg innenfor disse grensene, kunne det vært aktuelt, kommenterer Jan Erik Olsen (H).
Jeg er ofte her og ser at skråningen bak nåværende barnehage ikke blir benyttet. Dette kunne vært delen å bruke i en utbygging, sier Undem.

Hun er selv dagmamma for sitt barnebarn, som nå endelig har fått en plass i barnehage, etter mye om og men.
Behovet er stort, og vi trenger flere plasser! Det er viktig å ivareta barnas interesser fremfor de voksnes, mener politikeren, som mener at Venstre og Kristelig Folkeparti burde være mer opptatt av barns oppvekst.

Harde fronter

Venstre mener at behovet må vurderes, men barnehageplasser trengs! Vi kan slå sammen barnehagen og barneparken uten å ta for mye av friarealene, hevder Undem og uttrykker i tillegg sin skuffelse over Fremskrittspartiet, som ønsker å rive både barneparken og barnehagen for å sette tilbake Uranienborgparken slik den var.
Man burde se hva barn trenger i denne saken. Det er mange som vil bevare parken og FRP følger vinden, synes hun.
Vi kan ikke plassere barnehager i hver park i bydelen. Frogner er den bydelen i Oslo som har færrest grønne lunger. Det er ikke bare barn i bydelen, vi må ta hensyn til alle, sier Ole Malmsten (Frp), som mener at SV og Arbeiderpartiet ikke tenker på helheten.
For dem er det kun barn som teller og ikke noe annet. Alle må kunne ha tilgang til parken. Andre eiendommer blir vurdert, sier Malmsten og legger til at det vil bli nye barnehageplasser i løpet av 2007.

Undem tror også at Høyre her fører taktikk for å sanke tilhengere.
Det er ikke noen taktikk fra vår side. Vi prøver å ha et avbalansert syn på dette. Uredning av flere alternativer er det vi går etter nå, svarer Olsen til dette.

Opp mot hverandre

Det har vært spekulert i å flytte barnehagen til Nordal Rolfsens plass, som ligger mellom Uranienborg skole og kirken. Dette vil medføre at fotballbanen vil bli borte.
Denne tankegangen gjør meg lei meg! Banen blir brukt av de større barna, det er et friareal som de leker på, hele året. Skal det bygges på denne plassen, tar man et lekeområde fra én gruppe barn og gir til en annen. SV nekter å sette grupper opp mot hverandre. Andre løsninger finnes, enn å ta noe fra én gruppe, sier Undem.

Høyre stiller seg bak dette og mener at det er et dårlig alternativ.
Denne banen er mye brukt. Det er et altfor dårlig alternativ å bygge på denne plassen, mener Olsen.

Venstre går også hardt i mot å bygge på Nordal Rolfsens plass, dersom dette går utover fotballbanen.
Venstre vil ikke godta at fotballbanen skal bli tatt bort, forteller Tora Juul.

Hun forteller at Venstre ønsker at bydelen skal få bygget barnehager så raskt som mulig.
Jeg respekterer at SV prioriterer barnehageutbygging i denne saken. Men den lille parken brukes av barn i alle aldere. Blant annet som akebakke, sier Juul.

Vedtaket fra møtet sier ikke at vi ønsker å bygge på Nordal Rolfsens plass. Likevel må alle muligheter må undersøkes, avslutter Malmsten.

"Næringsbydel"

Administrasjonen har jobbet nøye med å finne steder. Det er mange tomter som har blitt vurdert, men bydelen er regulert til bolig og næring. Dette fører til vansker med å få eiendommer til barnehager. Det er en fortetting i bydelen. Dessverre er det ikke barnehager det er blitt tatt hensyn til, sier Undem, som er skuffet over den borgerlige siden.
Mange ønsker en fortgang og midler til barnehager er frigjort.
Den forrige regjeringen var trege med å frigjøre midlene, men nå er de her. Mange er kanskje redd for at det skal bli for mange plasser, men vi er nødt til å ha overdekning av barnehager for å ivareta barnas beste, mener Undem.
SV ønsker å legge frem alternativet på nytt for bydelsutvalget og for Oppvekst-, helse- og sosialkomiteen.
Vi gir oss ikke. Vi vil få frem mer om alternativet vårt, sier hun.
Malmsten tror ikke at alternativet er noen god løsning.
En barnehage må jo ha mer plass enn det. Jeg tror ikke arealet er stort nok for så mange barn, mener Malmsten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.