RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barneoppdragelse mellom to permer

Tone Strømøy fra Abildsø utgir i dag en bok om barneoppdragelse. Hun tror at barn har det best når de kan pendle mellom frihet og grenser.

ABILDSØ: Boken Oppdragelse mellom frihet og grenser. Barns selvfølelse- voksnes ansvar har Strømøy jobbet med i flere år.
Barneoppdragelse er jo veldig i tiden, men jeg startet med dette prosjektet lenge før dette ble en trend. Jeg har begitt meg ut i noe som er veldig omfattende. Dette er jo et tema som alle har en mening om, smiler hun.

Selvfølelse

Grunntanken startet faktisk for 16 år siden, da sønnen Peik var 20 måneder.
Da ble Peik veldig syk. Han fikk en hjernehinnebetennelse med blodforgiftning. Da han våknet opp fra koma, ble det konstatert at han hadde cerebral parese. Jeg måtte etter hvert finne ut hva som var det aller viktigste jeg kunne gi min sønn, som mor og pedagog. Jeg kom til at det selvfølgelig var kjærlighet, men også en god selvfølelse. Det innebærer å kunne godta seg selv med alle de mulighetene en har, men også med de begrensningene som en funksjonshemning nødvendigvis også vil føre med seg.
Peik har dermed blitt inspirasjonskilden til forfatteren og innledningen i boken handler om han. Boken handler ikke om Peik, men jeg ville gjerne dele denne historien som gjorde at jeg ble interessert i temaet, forteller hun.
Tone Strømøy er høyskolelektor på lærerutdanningen, Høgskolen i Oslo. Hun er utdannet cand.polit. med hovedfag i pedagogikk. Gjennom mange år har hun holdt foredrag i kommuner og bydeler om hvordan vi kan oppdra barn til å utvikle en god selvfølelse. Hun har selv to barn og ett barnebarn.
Strømøy forteller at dette er en bok som er ment både som fagbok og som et nyttig verktøy for foreldre.
Min hensikt er at det skal være en overkommelig fagbok som også er tilgjengelig for foreldre og andre som er opptatt av barn. Fokuset mitt er at barn trenger både frihet og grenser. Det ideelle er når barnet kan pendle mellom de to og samtidig ha foreldrenes kjærlighet og omsorg i bunnen. En god selvfølelse kan virke som en vaksine når livet butter imot.
Mange sverger til at det å være konsekvent ovenfor barna er riktig. Strømøy er ikke helt enig.
Når det gjelder små barn er det viktig å være konsekvent. Det er også noen grenser som bør være absolutte, som for eksempel at man ikke skal slå eller at man ikke skal gå ut i veien. Når barna begynner å bli litt større er det viktig at de opplever at de blir tatt på alvor og at de kan påvirke sine egne grenser ved å planlegge og argumentere.
Når det gjelder hva slags grenser man skal sette mener Strømøy det er noe familien selv må tenke gjennom. Barn takler fint å forholde seg til forskjellige grenser hos tante, bestemor og i barnehagen kontra hjemmet. Om barn får lov til å være med å bestemme grensene er de veldig lojale ovenfor dem.

Stress ned!

Hvordan foreldrene opplever seg selv som oppdragere tar forfatteren også for seg.
Alle foreldre har en tabbekvote. Vi gjør alle feil og det viktigste er at barnet føler seg elsket. Hvis foreldrene ser at barnet har det bra skal de ikke ha dårlig samvittighet. Noe av det viktigste man kan gjøre som foreldre er kanskje å stresse ned. Mange barn blir veldig stresset i dag. De er opptil ni timer i barnehage og så skal de delta på fritidsaktiviteter på kvelden. Man trenger ikke arrangere svære aktiviteter for å få fornøyde barn. Det kan være vel så viktig å kose seg sammen i senga med en kopp te en lørdags morgen eller dra på en liten utflukt i nærmiljøet.

Kos dere!

Boken er utgitt av Damm forlag og kommer til landets bokhandlere fredag 16. desember.
Dette er en klassisk bok om oppdragelse. Jeg stiller også en del spørsmål underveis som det ikke finnes noen fasitsvar på, men jeg håper det får leserne til å tenke. Barn tar tid, men mitt beste råd til foreldre i dag må være at de skal kose seg med ungen sin!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere